Apr 29, 2015

Kratka istorija vereničkog prstena

U jurnjavi za najpopularnijim trendovima često zaboravljamo da neki komadi nakita imaju bogatu istorijsku pozadinu. Upravo je prošlost ispisivana godinama od njih načinila ono što danas jesu. Verenički prsten, onaj koji zauzima slavno drugo mesto na listi najznačajnijih, jedan je od komada koji su se raskošno razvijali i menjali tokom prohujalih epoha. Kada je počela priča o ovom prstenu?

Iako koreni priče možda nisu u starom Rimu, neke od najstarijih činjenica o vereničkom prstenju potiču iz Večnog grada. Buduće rimske mlade nosile su prstenje obećanja sastavljeno iz dva dela - jedan je bio zlatan i rezervisan za pokazivanje u javnosti, a drugi običan, od čelika, bio je na prstu dok su se obavljali klasični kućni poslovi. 2 u 1 je kombinacija koja je danas popularna kada se radi o spoju vereničkog i venčanog prstena.

Prsten kojim je Napoleon zaprosio Žozefinu
Engleski 'poesy ring',
1592. godina
Prvo dokumentovano poklanjanje vereničkog prstena desilo se u Austriji, 1477.godine. Tada je Maksimilijan Prvi zaprosio svoju buduću ženu, Mariju od Burgundije, i to dijamantskim prstenom.
Od 15.veka na popularnosti su dobili poesy prstenovi. Zlatni komadi sa ljubavnim stihovima ugraviranim na unutrašnjoj strani i danas bi se  dopali svima koji vole jednostavan nakit.

Originalni gimmel prsten,
razdvojen,
 kombinacija rubina i zlata
Vek kasnije, svojih pet minuta slave dobili su i gimmel prstenovi, koji su se najviše nosili u Engleskoj i Nemačkoj. I oni su, poput prstenja iz Rima, bili sastavljeni od dva dela.  I buduća mlada i budući mladoženja nosili su po jedan, a na dan venčanja od delova je formiran kompletan venčani prsten. Bilo je i kombinacija sa tri prstena i u tom slučaju treći prsten je nosio svedok vereničkih zaveta, do dana venčanja.

Grejs Keli
Ako je danas lako prekršiti verenički zavet, nekada nije bilo. Muškarcu koji pogazi obećanje moglo je biti suđeno zbog skupih priprema za svadbu i emocionalnog bola mlade koja neće otići pred oltar. Još ako mlada više nije bila nevina, njene šanse da se dobro uda i finasijski osigura drastično su padale. Upravo tu je nastupao verenički prsten i spašavao mladu od bankrotstva ako ostane bez mladoženje. Nije čudno što su se pre Velike depresije trošile jedna do dve mesečne plate za ovaj famozni prsten.
Težnja da verenički prsten što više košta nastavljena je na oduševljenje prodavaca. 2012.godine cena ovog komada nakita u Americi kretala se i do 4000 dolara. 
Skup ili ne, dijamantski ili od čelika, verenički prsten je komad koji ima svoju razgranatu priču. Neki deo nje može se naći i u vašoj ličnoj bajci.

Prsten kome je Anđelina Žoli rekla 'Da'
Kim K, najpoznatiji verenički prsten današnjice
If you liked it then you shoulda put a ring on it, Bijonse



Follow Us @get_sparkly