May 17, 2013

Big& Small - Mala Slava

Koliko god da je tim bitan za rad u radionicama ipak je kreativnost individualna stvar koja će zablistati punim sjajem tek kada stvaralac ostane sam sa svojim alatom i materijalom. Ipak, kreativno stvaranje često može biti nešto više od toga. 'Kao što vidiš mi smo porodična firma u pokušaju', reče Slavica Čukanović, a ta rečenica ostade kao lajtmotiv teksta u kome vam predstavljamo njeno malo čedo sa simpatičnim imenom - Mala Slava. 
Mala Slava je rođena iz ljubavi prema bedževima od 25mm koji su poslednjih godina doživeli svoj veliki povratak. Na trenutak se učinilo da su bedževi ostali samo kao trag nekog prošlog vremena, ali zahvaljujući mudrim i kreativnim ljudima oni su se vratili baš onakvi kakvi su i otišli. Sa stavom. 
Zašto i minđuše ne bi bile takve? Od istih tih bedževa Slavica je napravila sebi par minđuša ne verujući da će neko u njima videti naredni modni hit. Drugarice su je razuverile. Uz sve to ona ima momka koji je podržava i inspiriše, a njegov brat Vladimir Guskić ulepšava minđuše svojim ilustracijama. Sve skupa porodična firma u pokušaju.
Lutanje kroz Slavičine ilustracije nateraće vas da potpuno zaboravite da ste u svetu nakita. Umetnost je ono što pokreće njen rad i to se oseća sa svakim motivom koji ima svoju priču. Nekada je priča jasna i nedvosmislena, nekada je apstraktna i obraća vam se pomoću boja i oblika, nekada zaćuti.  Vrlo je verovatno da ćete zažaliti za nekim prošlim vremenima, da ćete pogledati neki stari crtani film ili pročitati strip. Sigurno će se provući osećanje nostalgije a to je na neki čudan način i dobro. Takva su vremena, ona pre su bila bolja.
Iznova smo se vraćale na početak albuma sa slikama minđuša i svaki put uočavale nove detalje.Možda ćete zaintrigirati nekog, možda i ne, ali dovoljno je da vi znate da vam je na uvu pravi umetnički rad. I zato...
Predstavljamo vam - MALA SLAVA!



















Ilustracija Vladimir Guskić

1 comment:

Follow Us @get_sparkly