VLADANA I BOJANA VELJKOVIĆ - ŽIVIMO SVOJ SAN


U jednom od prethodnih tekstova istakle smo važnost porodice u kreativnom radu. Čak i onda kada porodica ne učestvuje aktivno u procesu stvaranja, njena podrška je nešto što će vam u svakom trenutku davati dodatnu energiju koja je neophodna. Vladana i Bojana Veljković stoje iza jednog novog ali već dobro poznatog švajcarsko - srpskog brenda Sisters - Code. Nastojeći da njihova moda bude pre svega nosiva sestre Veljković udružuju svoje poznavanje dva sveta i to sa mnogo entuzijazma i pozitivne energije unose u svoj rad. Polako ali sigurno kristališe se njihova pozicija na modnom nebu Srbije ali činjenica je da njihovo vreme tek dolazi. Upoznajte Sisters Code, upoznajte Vladanu i Bojanu. 

Vladana i Bojana Veljković

Šta je prvo što ste rekle sebi kada ste započele rad na prvoj kolekciji koja je nosila natpis Sisters - Code?
Vladana: Prvo što sam rekla sebi kada smo počele rad na našoj prvoj kolekciji “Black Love” za koji smo uradile i divan editorijal - “Počele smo da živimo naš san”.
Bojana: Kada radite na web portalu kao što je pufnica.com koji se bavi modom, lifestyle – om, a Vladana ima modnog iskistva i od ranije i nekako je bilo logično da naša kreativnost ugleda svetlost dana, uz pomoć ljudi koji su iz modne industrije, u smislu usmeravanja i što boljeg prezentovanja naših ideja.

Koliko je teško stvarati u dvoje ili koliko je stvar lakša s obzirom da je partner sestra?
Vladana: Nama je nekako bilo prirodno da radimo zajedno, dobro poznajemo jedna drugu i razumemo naše ciljeve. Moja sestra Bojana živi u Cirihu, ponekad to može biti problem, jer nekada ne može da učestvuje i fizički u samoj pripremi za kolekciju, ali uvek smo na telefonskoj žici ili chatu, dok poslednji detalji ne budu gotovi. Svakako uvek smo tu da damo jedna drugoj sugestiju kada je to potrebno.
Bojana: Slažem sa Vladanom, ponekad razdvojenost ume da bude mali problem, ali uglavnom odmah se dogovorimo ili ona leti za Cirih ili ja za Beograd. A kada se dogodi da baš ne mogu da dodjem u Beograd, kao sada što je bilo sada za BAFE modni dogadjaj, nisam ni sumnjala da neće uspeti sve da organizuje i da to izgleda sjajno, jer smo veći deo kolekcije uradile zajedno u Cirihu.

Da li i koliko ready to wear kolekcije ograničavaju dizajnersku kreativnost?
Vladana: Po meni takve kolekcije su dobra baza za početak rada novih dizajnera. Moram da spomenem da se nismo školovale za tu profesiju, ali takodje smatramo da svako ko ima kreativnost i veliku želju za usavršavanjem i uspehom, ima tu šansu da pokaže šta ume i zna. Svakako da su ograničene u tom nekom kreativnom smislu, ali svakako dobar izbor da se do veće kreativnosti dodje u nekim sledećim kolekcijama.
Bojana: Ograničenja postoje, ali ako dobro upakujete ready to wear komad kao što su džins sa nekom svilenom košuljom ili svetlucavim topom , možete izgledati vrlo elegantno.

Kako biste opisale odeću koju stvarate? Da li imate u glavi svog idealnog kupca kome se obraćate ili stvarate u skladu sa trendovima i sopstvenim instinktom?
Vladana: Sisters - Code je brend koji pre svega nudi kvalitet i dobar dizajn. Odeću u kojoj devojke i mlade žene mogu da se osećaju udobno i glamurozno.
Bojana: Nemamo ciljnu grupu, jer smatramo da svako može pronaći nešto za sebe i uklopi sa omiljenim komadima garderobe koju već imaju.

Da li je moguće postaviti paralelu između švajcarske i srpske ulične mode? Koliko se razlikuju a u kom segment možda i dodiruju?
Vladana: Paralela postoji, na ulicama Ciriha, možete videti jako smele odevne kombinacije kod žena i muškaraca. Toliko različitih stilova, da ponekad dok šetam ulicama pomislim da sam na nekoj modnoj reviji. Naša ulična moda je zanimljiva, mislim da su ljubitelji modnih stilova, počeli da se bude i pokazuju svoju kreativnost na našim ulicama.
Bojana: Street Style u Cirihu karakteriše kombinacija ready to wear komada sa high couture, ali uglavnom srećem devojke i žene koje nose kratki teksas šorts, uparen sa svilenim sakoima ili košuljama, i naravno parom visokih potpetica. Cvetni dezeni na haljinama i suknjama, lepršave haljine u svim bojama, helanke u svim bojama u kombinaciji sa majicom i kratkom kožnom jaknom. Ima tu svega, ali mislim da ne može baš svako sve nositi, recimo crveni ruž pristaje savršeno Vladani, a meni nikako ne stoji, tako je i sa modnim stilovima.

Prva asocijacija na nakit?
Vladana: Komad koji upotpunjuje svaku odevnu kombinaciju.Recimo biseri, ili ogrlice od kristala koje možete uklopiti sa većinom dnevnih i večernjih kombinacija.
Bojana: Srebrni nakit, kristali, staklo i perlice i poneki briliant.

Koliko je nakit bitan za vas lično?
Vladana:Nakit mi je važan, jer na neki način karakteriše moju ličnost.
Bojana: Vrlo je bitan, imam par komada nakita bez kojih se bukvalno ne odvajam, koji su od osoba koje mi znače, ali uvek pazim da dobro uklopim sa garderobom koju nosim.

Da li tokom kreiranja imate na umu i nakit koji bi upotpunio kreaciju? Kakav nakit biste preporučile uz svoj rad?
Vladana: Naravno da razmišljamo, uz našu kolekciju “Summer Time” ja bih preporučila ogrlice od kristala i staklića u raznim bojama.
Bojana: Mislim da najbolje pašu ogrlice od kristala i srebra, bilo da su kratke ili duge.

Koliko pratite trendove kada je u pitanju nakit? Kakav nakit ne biste nosile?
Vladana: Nakit je dobar dodatak uz odevnu kombinaciju, tako da pratim šta se dešava kada je nakit u pitanju i kako ga najbolje upariti. Ne volim da nosim nakit koji previše privlači pažnju.
Bojana: Za raliku od Vladane ponekad volim da nosim upadljiv nakit, ali onda samo stavim prsten ili ogrlicu koja bude veoma upadljiva i efektna. Naravno, ovisi o kakvoj se prilici i izlasku radi.

Planovi za narednu sezonu? 
Vladana: Sisters - Code će uraditi modni editoprijal za svoju novu kolekciju “Summer Time” sa divnim osobama iz javnog života, koje vole modu. Ne želim ništa na tu temu dalje da kažem, to neka ostane kao iznenadjenje.
Bojana: Pre svega želim da se zahvalim porodici i prijateljima kao i poštovalacima našeg rada na velikoj podršci koju nam pružaju da  Sisters – Code i dalje živi i daju nam vetar u ledja. Polako radimo i na skicama za novu kolekciju. Prezentovaćemo oko 7 modela, jer volimo da imamo limitirane kolekcije i da naša modna linija ne postane suviše komercijalna.


You Might Also Like

0 comments