Sep 19, 2016

VERENIČKI PRSTEN SA SAFIROM JE VAŠ IDEALAN IZBOR OVOG SEPTEMBRA

Elizabet Harli, Penelepe Kruz i Kejt Midlton su samo neke od poznatih lepotica koje su zaprošene prstenom na kome se nalazi dragi kamen predivne plave boje - safir. I mada je ova boja verovatno prva asocijacija na safir, istina je da ovaj kamen možemo naću i u drugim, podjednako lepim bojama koje su itekako odličan izbor za sve one dame koje će ovog septembra (ili bilo kog narednog) biti isprošene. 


Za početak, zašto safir baš u septembru? Ukoliko se upustite u traženje dragog kamena koji je u nekoj vezi baš sa septembrom, sasvim je sigurno da će prvi predlog biti SAFIR. I jedno i drugo mogu izgledati kao nesvakidašnji izbor za veridbu, međutim činjenica je da oni pre svega dobro idu zajedno. Ako je sudeći po svim podelama koje se bave takozvanim kamenjem rođenja safir je amajlija za sve rođene u septembru, pa ukoliko je vaša buduća mlada rođena ovog meseca kamen će biti višestruko simboličan. Međutim, simbolika ovog kamena čini ga odličnim izborom i ukoliko njen mesec rođenja nije septembar. 
Prsten sa safirima/Personal Zlatara/OVDE
Safirno vereničko prstenje, u prepoznatljivoj plavoj boji dragog kamena, je idealan dodatak kada konačno dođe dan venčanja jer onda mlada neće morati da razmišlja o 'nečemu plavom'. Ako uopšte planira da ponese nešto novo, nešto staro, nešto tuđe i nešto plavo. Takođe, za razliku od tipičnog vereničkog prstenja na njenoj ruci će se naći dragi kamen koji se ubraja u takozvanu 'Veliku četvorku' koju pored safira još čine i rubin, smaragd i, naravno, dijamant.
Prsten sa roze safirom/Personal Zlatara/ OVDE

Srednjovekovno plemstvo je obožavalo safire zbog njihove simbolike koja je između ostalog podrazumevala i iskrenost i mudrost. Osim toga safir simbolizuje istinu, lojalnost i posvećenost. Mnogi kraljevi iz ovog perioda su nosili safirno prstenje tokom potpisivanja važnih ugovora/dogovora jer se smatralo da im ono donosi sreću. Tokom 18. i 19. veka dijamanti iz Brazila i Afrike prepravili su tržšte Evrope zbog čega je došlo do pada cene ovog blistavog kamenja. Istovremeno to je dovelo do mišljenja da su safiri, smaragdi i rubini daleko ređi i vredniji od dijamanata i vereničko prstenje sa ovim kamenjem je postalo stvar prestiža.

Kaže se da se safir uvek označava mudrost, nebitno na boju. Međutim, svaka boja označava specifičnu vrstu mudrosti. Tako postoji tvrdnja da nam ružičasti safir može pomoći da pronađemo snagu u svakoj slabosti ili iskušenju.
Safirni prsten/Personal Zlatara/OVDE 

Verenički prsten sa safirom se vrlo često povezuje sa britanskom kraljevskom porodicom s obzirom da je takvim prsten zaprošena princeza Dajana. Isti prsten se pre nekoliko godina našao i na prstu Kejt Midlton. Zanimljivo je da je ovaj prsten 1981. godine kada je izrađen za Dajanu procenjen na 28.000 funti, međutim u trenutku kada se našao na ruci graciozne Kejt Midlton njegova vrednost je procenjena na čak 300.000 funti. Vrednost prstena nije porasla samo zbog dragog kamenja koje je ugrađeno u njega, već i zbog njegove sentimentalne vrednosti i činjenice da su ga ponele dve potencijalne engleske kraljice.

Osim toga ovaj prsten ima i priču koja, naravno nosi određenu vrednost. Kao što već znamo to je prsten koji je pripadao princezi Dajani. Međutim, posle njene tragične smrti, njenim sinovima je pružena mogućnost da, u znak sećanja, zadrže za sebe po jedan komad njegog nakita. I dok je mlađi Hari odabrao Kartijeov sat, stariji Vilijam je odabrao verenički prsten sa safirom. A onda se taj prsten godinama kasnije našao na prstu njegove buduće mlade, Kejt. Nije ni čudo što je njegova vrednost značajno veća od originalne.

Prsten sa baget safirom/Personal Zlatra/OVDE

Prsten sa safirom je tradicionalno idealan poklon za 45. godišnjicu braka. Pa ukoliko je zaprosite jednim ovakvim prstenom, mnogo kasnije on će imati dodatnu simboliku, a njegova vrednost će, baš kao kod kraljesvkog prstena biti znatno veća.

Ukoliko je ona ljubitelj boja ili smatrate da se u moru sličnih razlikuje od drugih, onda ćete želeti da joj čuveno pitanje postavite uz dragi kamen koji je nesvakidašnji i simboličan na mnogo načina. Možda njegova boja nije praktična kao univarzalna boja dijamanata ali priznaćete da safir ima ono nešto posebno što drugom kamenju nedostaje. Izaberite ga ovog septembra ili bilo kog narednog meseca, pokažite svoju originalost i pitajte. Odgovor već znamo.

Prsten sa roze safirima /Personal Zlatara/OVDE

2 comments:

  1. Divna selekcija!
    https://glaringwaves.blogspot.ba/

    ReplyDelete
  2. Jako lijepa kolekcija. Uclanila sam se i ja u vas blog #189
    xoxo

    www.bekleveer.com

    ReplyDelete

Follow Us @get_sparkly