Jul 29, 2016

NAKIT I VODA - OVO MORATE ZNATI

Da li ste Rijanin fan? Ako jeste onda ste sigurno primetili da na gotovo svakoj fotografiji sa plaže ova lepotica sa Barbadosa na sebi ima barem jedan komad nakita. Bilo da se radi o dragom lančiću oko vrata ili popularnom nakitu za telo dobro je imati na umu neke činjenice o odnosu nakita i vode. 

Nakit i slana voda

Slana voda, losioni i kreme za zaštitu od sunca ali i pesak ne samo da nepovoljno utiču na metalni nakit (srebro ili zlato) već mogu oštetiti i nakit od kože,  kao i drago i poludrago kamenje kojim je nakit koji se najčešće nosi na plaži i ukrašen. Svi ovi faktori imaju abrazivno dejstvo na nakit. Kod metalnog nakita može se javiti promena boje, kod kožnog nakita sem promene boje može se javiti ljuštenje, a ukoliko su neke komponente sastavljene lepkom može se desiti da on oslabi i da se vaš ukras jednostavno raspadne... Slana voda će imati najizaženije dejstvo na kopče, spojnice, eventualno lemljene delove metalnog nakita. To možda nećete primetiti odmah, ali će vremenom dejstvo slane vode biti presudno da vaš nakit popusti i da se kida baš u ovim delovima. Ne zaboravite i da direktno izlaganje nakita suncu nepovoljno utiče na njega, jedan od efekata direktnog izlaganja suncu je da boja nakita izbledi.

Rešenje je jednostavno, ako želite da vaše slike sa plaže budu savršene kao Rijanine, a nakit bezbedan, fotografišite se pre ulaska u vodu a onda pažljivo skinite i odložite nakit. Ako se ipak odlučite da nosite svoju omiljenu ogrlicu obavezno je posle dobro operite mešavinom vode i sapuna i obavezno dobro osušite odlaganjem na papirnom ubrusu ili peškiru (bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti). 


Nakit i voda iz bazena

Verovatno smo već bezbroj puta čuli o tom tako štetnom dejstvu hlora na nakit no ipak nije na odmet da se još jednom ponovi. Pre nego započnemo bilo kakvu priču o hloru i nakitu podsetićemo na podatak da ukoliko zlatni prsten stavite u nerazređeni izbeljivač, prsten će se raspasti za svega nekoliko minuta. Tom podatku dodajte i to da je hlor sastavni deo sredstava za čišćenje i izbeljivanje. Prema tome sasvim je jasno da on može imati itekako nepovoljno dejstvo na vaš nakit. Na izlaganje hloru je posebno osetljiv nakit koji je već popravljan ili oštećen. Zanimljivo je da što je zlato kvalitetnije, tj. što više karata ima vaše zlato više je i otporno na negativno dejstvo hlora. To nas zapravo vodi do druge zanimljivosti hlor zapravo nije toliko štetan za zlato. Nije? Ne ali nije za čisto, 24-okaratno zlato. Međutim, većina našeg nakita je od 14-okaratnog zlata u kome samo zlato čini 60%, što znači da je onih preostalih 40% dodatih metala itekako osetljivo na porozno dejstvo ozloglašenog hlora. 

Neki čak idu dotle da kažu da hlor ima 'smrtonosno' dejstvo na nakit, jer u najboljem slučaju zlato može poprimiti (ružnu) crnu boju a u najgorem se može raspasti. Dramatične ili ne, ovakve tvrdnje nikako ne treba u potpunosti odbaciti. 

Kamenje, poput ametista, turmalina i tirkiza, je posebno osetljivo na jake hemikalije i lako može doći do promene boje. 


Nakit i tuširanje

Ukoliko, kao mi, imate dragi tanani lančić koji nosite uvek i svuda a istovremeno imate i druge nokte znate da skidanje ovog nakita (sa često jako malenom kopčom) pre svakog tuširanja nikako nije jedna od opcija koje praktikujete. Međutim, u nekom trenutku ćete verovatno sebi postaviti dva pitanja: da li  je stalno nošenje nakita dobro za moju kožu i da li je tuširanje i spavanje sa nakitom loše po nakit? Ako redovno čistite svoj nakit i ako taj nakit nije od metala na koji je vaša koža i inače osetljiva onda definitivno on nema nikakvo štetno dejstvo po vašu kožu, a ni po nakit.

Tuširanje sa nakitom? Da, ali pod uslovom da se radi o veoma kvalitetnom nakitu, jer ručnorađeni ili pozlaćeni nakit će reagovati sa vodom a na vašoj koži  će ostati ružna plavkasto-zelena mrlja. 

Kod nakita koji nosite stalno je najvažnije redovno čišćenje jer bakiterije, prirodna ulja, prljavština, znoj, sve se to zadržava na nakitu i dugoročno može dovesti do značajnih oštećenja. A ako želite da stalno nosite neki komad nakita onda znači da vam je drag i svakako ne želite da se tek tako ošteti ili pokida, zar ne?




Zaključak je da izlaganje nakita vodi nije preporučljivo, bilo da se radi o tuširanju, vodi iz bazena ili morskoj vodi. Ako bismo morali da napravimo tabelu prema štetnosti od najštetnije ka manje štetnoj onda bi se reklo da je na prvom mestu voda iz bazena (ili još preciznije hlor!), zatim slana voda i na kraju tuširanje. Reklo bi se da što je nakit kvalitetniji to je štetni uticaj manji, a zapravo upravo kvalitiniji nakit je taj koji ćete najpre želeti da skinete i zaštitite od eventualnog oštećenja vodom i supstancama u njoj. Igrajte na sigurno....

Izvori: glamour.com, hubpages.com, lathamjewelers.com, self.com

Follow Us @get_sparkly