Mar 1, 2018

7 SAVETA ZA PAMETNU KUPOVINU TRENDI NAKITA

Ukoliko, kao ja, često listate stranice i sajtove sa nakitom, ali često i kupujete isti, onda vremenom razvijete čitav sistem taktika da u tome ne preterujete. Kada bih zaista kupovale baš svaki popularan komad nakita onda bih imala previše potpuno nepotrebnih komada, koje neću nositi i koje bih verovatno zaboravila da posedujem. S obzirom da posedujem mnogo manje nakita nego što bi se to očekivalo, slobodno mogu reći da imam svoje male trikove za pametnu kupovinu, koji mogu pomoći i vama.

1. Ne kupujte trend onda kada je najpopularniji

Naravno, svi smo mi pomalo slabi na ono što je popularno, možda ne toliko zbog toga što nam se to dopada, već zato što smo bombardovani sa svih strana. Ipak, sasvim je jasno da u trenutku kada je nešto najpopularnije cene se kreću do nerazumnih tako da treba imati mudru taktiku. Pratite mreže poput Pinteresta i Instagrama, posebno ljude koji postavljaju trendove ili neki od mnoštva profila koji objavljuju trendi, viralne outfit fotografije sa mreža. Tako ćete unapred naslutiti šta bi moglo da postane hit i uz malo online šopinga možete sebi priuštiti trendi nakit i pre nego on uopšte dobije taj epitet. 

Ukoliko ste strpljivi i zaista vam nije bitno da nosite popularne komade baš kada je trend na vrhuncu onda možete sačekati da euforija splasne i da tek onda krenete u kupovinu, jer ćete onda sigurno moći da nađete nakit po mnogo pristupačnijim cenama. 

2. Kupujte ono što znate da ćete nositi

Ipak, pre nego uopšte krenete u jurnjavu za trendi nakitom, obavezno tri puta razmislite da li ćete i koliko nositi baš taj jedan komad koji nose svi. Često nakit kupujemo stihijski, kada nam ga internet predloži ili kada naiđemo na njega, ali mnogi od tih komada samo završe u kutiji sa nakitom i ne nosimo ih nikada i onda nam zato pre svake kupovine preostaje da se najpre zapitamo 'Da li ću ovo nositi... Ikada?'. 

3. Kupujte ono što nije ograničeno trendom

Na prethodni savet možemo nadovezati i ovaj (a i naredni)... Kupujte ono što nije toliko ograničeno trendom, ono što biste negde mogli da smatrate univerzalnim ili vanvremenskim. Alke su odličan primer takvog nakita koji je uvek tu, nosi se manje ili više, a onda se dogodi sezona, kao što je aktuelna, kada su sve varijante alki apsolutni trend. Čak i da ih kupujete sada, kada su popularne, nećete pogrešiti mnogo jer ćete sigurno moći da ih nosite i u budućnosti. Jedina varijanta koja bi lako mogla da se izgubi kada prođe 'njeno vreme' jesu kristalne alke o kojima smo pisale OVDE, jer imaju karakteristike trendova koji su trajali jednu sezonu (kićanke, stejtment kristalne minđuše...). 

4. Pratite svoj stil

Ne odstupajte mnogo od onoga što inače volite i nosite. Prilagodite trend sebi, ne prilagođavajte se vi njemu. Kada prepoznate svoj stil i definišete kakav nakit zaista i volite ovo će vam biti veoma jednostavno. Ja sam na primer vremenom shvatila da sam naklonjenija jednostavnijem, metalnom nakitu u boji zlata i uvek drzim na oku i tražim baš takav popularan nakit. Retko se upuštam u eksprimentisanje sa bojama, pa i onda se trudim da paleta boja bude što bliža mom ukusu i stilu, jer u suprotnom znam da nakit neću ni nositi mnogo.



5. Kupujte metalni nakit jer može da se nosi uz sve

Kada smo kod metalnog nakita kome sam naklonjena, možda se ta veza između njega i mene stvorila i zbog činjenice da ga lako mogu nositi i kada je popularan ali i kada ta njegova popularnost prođe. Vrlo lako može da se nosi uz sve, smatram ga najuniverzalnijim, pa samim tim smatram da nikada nije greška kupiti ga. Ipak, budite mudri jer metaln nakit sa sobom nosi mali rizik koji, što se mene tiče, može bit veliki problem. Ružan miris metala i promena boje su nešto što morate imati na umu kada kupujete bižuteriju, pa obavezno mudro birajte ukoliko želite da vam zaista ovaj nakit traje duže od trenda. 


6. Ne plaćajte previše za trend

Vrlo retko za nakit koji je aktuelan plaćam više od 5$. Namerno sam napisala dolara jer je dosta teško neke komade pronaći kod nas, bez obzira na to koliko su popularni u modnom svetu, dok su Kinezi, Bogu hvala, veoma brzi kada je potrebno iskopirati trend pa su kineski sajtovi poput Rosegala, Gamissa, Zafula ili Aliexpressa dobar početak jedne fine potrage. 

Ukoliko se s druge strane radi o nakitu koji je dostupan samo u ručnorađenoj varijanti onda uvek potražite na barem još jednom mestu, jer su velike šanse da će se cena razlikovati za barem neki dinar. Ne kupujte nakit na prvu, jer kao prvo ako je nešto popularno sigurno neće pobeći, a kao drugo ako je popularno sigurno ga ima na još jednom mestu, i kao treće ako je nešto popularno teško da će na oba mesta biti ista cena. 

7. Nije svaki trend za svakoga

I na kraju, ovo uvek treba imati na umu. Nije svaki trend za svakoga, za mene nije svaki sigurno, a kada razmislite verovatno nije svaki ni za vas, jer ako jeste onda to sigurno znači da niste baš potpuno jasno definisali svoj ukus i stil. Zaista ne morate da kupite baš sve što se favorizuje kao must have. Must have je izraz koji i mi često pomenemo ali to ne znači da istog trenutka morate kupiti taj nakit. Dajte sebi vremena, pogledajte i postavite sebi pitanje da li zaista ide uz vas. Kada odgovorite na to pitanje znaćete da li je baš taj trend za vas. 

Da li vi razmišljate pre kupovine nakita ili ga ipak kupujete odmah čim naiđete na komad koji vam se dopada?

1 comment:

  1. Prvog pravila se i ja pridrzavam :) Do sada sam te pratila samo na instagramu,a sada i na blogu,nadam se da ces uzvratiti :)

    https://sweet16blackpoetry.blogspot.rs/

    ReplyDelete

Follow Us @get_sparkly