Mar 8, 2016

7 RAZLOGA ZAŠTO JE NAKIT SIMBOL MOĆNIH ŽENA

Nakit ne slavi lepotu i vrednost svake žene pojedinačno samo jednog dana u godini. On je večiti podsetnik na bitke koje se teškom mukom dobijaju sa svakim novim jutrom. 


Zato što:

1. Nakit je taj koji nekim pripadnicama lepšeg (ne slabijeg) pola daje samopouzdanje onda kad muškarci oko njih to ne pružaju. Kada problemi spopadnu i sve pođe po zlu, on i dalje ume da garantuje da su, bar u nekom prošlom životu, ipak bile boginje. (Zašto žene vole nakit?)



2. U vreme kad veliki broj njih trpi nasilje od partnera, burme su te koje podsećaju da je sve nekada počelo mnogo bolje i zvučalo mnogo romantičnije, ali i da strah i poniženje mogu da prestanu kao što burme mogu da se skinu.




3. Neki komadi nakita, nasleđeni od majke ili bake, asociraju na snagu onih koje su nas rađale i odgajale, na sve što su prošle dok nije došao trenutak da nam taj nakit predaju, verujući da će naši životi biti mnogo vedriji i pravedniji. Time veza između nas i dragih nam žena postaje jača i opipljiivija.


4. Nakit je i dalje u nekim zemljama i kulturama simbol zdravlja i uspeha, čemu žene teže dok se bore za plaćenije poslove kako bi prehranile svoje porodice.



5. Postoje ogrlice i prstenje koji danas imaju značajne funkcije - da zaštite svoje vlasnice od napasnika. Sama činjenica da su nastali i da se prodaju podseća na ogroman broj silovanja širom sveta.


6. Pojedini posebni, ekstravagantni komadi predstavljaju svojevrsnu pobunu protiv trendova i strogih podela na "lepo" i "ružno". Oni podsećaju da je važno ne potčiniti se tuđim pravilima.




7.  Na kraju, tu si i neke uspešne i planetarno poznate žene, poput Koko Šanel, koje su se dokazale ne samo na polju kreiranja nakita, već i kao simbol granica do koje osoba ženskog pola može doći uz talenat i neprekidni trud.



Dan žena nikako ne bi smeo da se svede na čestitanje i par cvetova, dok sa druge strane mizoginija i dalje vlada u savremenom društvu. Ukoliko neko samo jednog dana u godini pomisli kako su žene vredne svakog divljenja, lepe i onda kada se ne trude da to budu i hrabre iznad svega, zaista bi mogao da se otarasi takvih misli u potpunosti.




Follow Us @get_sparkly