Jan 11, 2015

Venčani nakit kroz kulturu i tradiciju

Običaji se razlikuju od kulture do kulture, od naroda do naroda, pa čak i od porodice do porodice. Nakit je oduvek bio deo tradicije, zauzimajući pritom mesto važnog nasleđa koje se prenosi s generacije na generaciju. Neke ceremonije su nezamislive bez tradicionalnog nakita čije značenje mnogi ne znaju, ali ga poštuju i znaju da vredi mnogo. Ta vrednost ne mora biti ekonomska, već pre svega sentimentalna koja je, složićete se, najčešće neprocenjiva.

U Grčkoj se još uvek poštuje običaj koji potiče iz vremena Starih Grka. Naime, mlada i mladoženja tokom ceremonije venčanja nose Stefane - venčane krune. Ranije su krune izrađivane od listova vinove loze, cveća i lišća povezane vrpcom koja simbolizuje sklapanje zajednice. Moderne Stefane se izrađuju od srebra ili zlata i ukrašavaju kristalima ili biserima u skladu sa trendovima koji važe u oblasti izrade nakita za kosu.


Irski prsten pre svega simbolizuje prijateljstvo, lojalnost i ljubav, međutim tokom čina venčanja može preuzeti ulogu burme i tada se stavlja na domali prst, sa srcem okrenutim ka zglobu, tako da kruna pokazuje spolja. Time se ukazuje da su srca onih koji ih nose zauzeta.
Američke mlade irskog porekla često za sreću nose potkovice, bilo udenute u bidermajer, bilo kao privezak oko vrata.


Zanimljiv komad venčanog nakita dolazi iz Indije - prsten na nožnim prstima. Ovaj komad nakita je neizostavan deo kutije sa nakitom kod udatih žena s obzirom da ovo prstenje mladoženja daruje svojoj budućoj ženi na venčanju kao simbol statusa udate žene. Uglavnom se izrađuju od srebra i nose u paru, tj. na svakoj nozi po jedan. Karakteristično je da kada se jednom stavi ovo prstenje se više ne skida.



U Švedskoj mlada nosi tri svadbena prstena - verenički prsten, burmu i prsten za materinstvo, dok u Čileu samo jedan prsten ima sve te funkcije. Međutim, Čileanke taj prsten pre venčanja nose kao verenički, na levoj ruci, a posle venčanja, kao burmu, na desnoj.


Na venčanju u Meksiku mladoženja svojoj nevesti daruje i 13 zlatnih novčića kao simbol Isusa Hrista i njegovih apostola, dok je drugo verovanje da ovi novčići simbulizuju 12 mesečevih mena i treći mladenački medeni mesec. Postoji i treće verovanje koje kaže da su ovi novčići onih vrednosti koje prate par kroz njihovu bračnu zajednicu: ljubav, harmonija, razumevanje, posvećenost, mir, sreća, poverenje, poštovanje, briga, mudrost, radost, skladnost i nega. 


1 comment:

  1. Super ti je blog bas mi se svidja
    Posetite moj blog i uclanite se ako vam se sviđa:
    http://suzanas1.blogspot.com/

    ReplyDelete

Follow Us @get_sparkly