Nov 11, 2013

Savršen par - verenički prsten i burma

Kod nas su tradicionalno najpopularnije klasične burme u boji belog ili žutog zlata bez suvišnih detalja, skrivenih poruka i produbljivanja značenja ovog posebnog komada nakita. Istovremeno, vereničko prstenje kod nas nije dostiglo taj nivo popularnosti kao na Zapadu, pa se njegovo poklanjanje ili zanemaruje ili omalovažava. Ipak, mladi parovi sve češće se odlučuju da ulazak u novi, bračni, život započnu na jedinstven način, darivanjem originalnog prstenja. 



Ukoliko na rukama već imate svoj savršeni verenički prsten prilikom kupovine burme treba mudro izabrati i dobro ih upariti. Postoji par pravila koja vam tu mogu pomoći ukoliko zapadnete u nedoumicu, a 'odokativni' metod ne bude baš delotvoran. 


Ukoliko je vaš verenički prsten potpuno ili delimično optočen dragim kamenjem najbolji izbor za burmu jeste njen najjednostavniji model. Čist, bez detalja, bez kamenčića. Unutrašnjost možete izgravirati ali spoljašnost neka ostane netaknuta, jer verenički prsten je već dovoljno ukrašen. 


Ukoliko ste ipak ljubitelj dragog kamenja i voleli biste da i burma bude optočena njima, onda je najbolje razmišljati o tome već kod kupovine vereničkog prstena. Najbolje je da to bude prsten sa tri kamena, od kojih će centralni biti mera za kamenčiće koji će činiti pun krug na burmi. Burma će ovde biti dominantnija i definitivno netipična. 



Kamen u boji je jedan od najsavršenijih načina da izbegnete ustaljene predrasude o venčanom prstenju. Izborom plavog kamena osvnućete se na 'Nešto staro, nešto novo, nešto tuđe i nešto plavo' pa će ovakvo prstenje biti i simpatičan osvrt na zapadnu tradiciju. Istovremeno kamečići će vam olakšati uparivanje, a balans možete napraviti tako sto će verenički imati veći centralni kamen, a burma biti optočena sitnijim dragim kamenjem iste vrste i boje. 


Uparivanje možete vršiti i na osnovu oblika. Kada oba prstena budu na ruci delovaće kao da se radi o jednom složenijem prstenu. Još jedna neobična forma burme i razbijanje klišea. U svakom slučaki poenta je u originalnosti. A ne želite da čitavog života nosite dosadno sećanje na najlepši dan u svom životu, zar ne?


Jednostavnije dame se mogu poigravati bojom kamena. Bela boja vereničkih kamenčića i kombinacija istih sa romantičnom, ženstvenom ružičastom na burmi delovaće nenametljivo ali drugačije i simpatično. Za one stidljivije, krhkije dame. 

Tradicionalna forma vereničkog prstena i burme može biti dorađena na moderan i čak futurističi način. Glatka metalna površina vereničkog prstena upotpunjena centralnim kamenom podseća na klasičan model ovog prstena. Podjednako obično-neobična je i burma koja je upotpunjena sa tri mala kamečića. I to je to. Minimalistički, a moderno. 

Prilikom izbora prstenja ne zaboravite da ćete ih nositi čitavog života i da oni moraju biti ne samo trenutno moderni već i manje više univerzalni. Može vam se činiti da su svi slični ali to je samo prvi utisak. Izbor je ogroman i treba dobro izabrati. Pronađite svoj savršeni par i zauvek može da počne. 

O nakitu za venčanja pisale smo OVDE



Follow Us @get_sparkly