Aug 5, 2013

NATAŠA MILOJEVIĆ - MODA KAO STIL ŽIVOTA

Prva asocijacija na nju bio Pariz. Grad u kome je moda nastala i grad u kome moda i danas najsnažnije diše. A moda je svakako njen svet. Pariz je, samim tim, sasvim logična lokacija za njene snove. Inžinjer dizajna odeće i tekstila po zvanju, angažovana kao asistent Ines Janković u Ines Ateileru, novinar časopisa Women and the city, modni urednik portala Dobar život, saradnik portala Žena.rs, saradnik brenda Ivan The Terible vodke, a svoje misli uspešno i inspirativno skladišti na svom blogu Life in vogue. Pravi i najiskreniji ljubitelj vina. Svestrana osoba koja je mogla da nam odgovori na mnoga pitanja, ali ovog puta zadržale smo se na nakitu i modi. Upoznajte Natašu Milojević. 

Nataša Milojević

Prva asocijacija na nakit.
Da se ne bi odgovor pretvorio u dugometražni opis kolaža koji mi se „priviđa“ na pomen nakita , reći ću da bi to bila neka dijamantska zvezdica sa potpisom Chanel joalerie. Prosto obožavam te njihove komade i negde u tim svetlucavim zvezdama nalazim i neku simboliku, vezanu za mene lično. 

Da li si ljubitelj nakita? Koliko je nakit bitan za tvoj lični stil?
Svakako, mnogo volim nakit. Negde u tinejdžerskim danima sam se baš „zaludela“ raznoraznim đinđuvama i počela da ih mahnito kupujem. Uz svaku odevnu kombinaciju sam nosila određeni komad nakita, tad je to bio moj zaštitni znak. Naravno, i kao jako mala sam volela da razgledam mamine kutijice sa nakitom i jedva čekala da porastem da bih mogla da nosim ogrlice koje je baka nekad donela iz Pariza i čuvala ih za unuku koju će jednog dana imati. I danas jako volim da nosim nakit, samo što se izbor svodi na jedan, najviše dva komada. Mislim da je dovoljno ako kažem da ljudi po zveckanju raznih narukvica i sl. „predosete“ da stižem.

Najdraži komad nakita koji poseduješ?
Upravo je to komad koji ovih dana najčešće nosim – ogrlica koju sam dobila od najbolje drugarice Jelene, višestruki, dugački zlatni lančić, sa priveskom u obliku dva svetlo ružičasta cveta i silnim resicama u produžetku. Elegantna, nežna, prefinjena.

Šta ti ovih dana privlači pažnju kada je u pitnju ulična moda?
Na jednoj strani to su žene koje izgledaju apsolutno sjajno, kao da su upravo sišle sa stranica nekog modnog časopisa i koje bi mogle biti rame uz rame sa svetskim modelima, glumicama koje slove za modne ikone. Na drugoj strani, redovno se oduševljavam, pa i sama istražujem, na koje se sve načine mogu kombinovati klasični komadi poput bele (muške) košulje, šortsa od džinsa, obične bele majice. 

Da li je za modu bitniji licni osećaj ili znanje?
Znanje je svakako bitno; divno je kad se i razumete u modu, onako stručno, ali ja oduvek verujem da taj modni osećaj morate da nosite u sebi. Kad vidite ili osmislite neku modnu kombinaciju, po mom ličnom iskustvu, nema potrebe da analizirate šta je tu dobro a šta ne, jedan pogled i samo vam se javi osećaj:To je to. Vremenom se taj osećaj i smisao za modu samo brusi i usavršava. I znanje ga naravno značajno potpomaže.

Najveća modna ikona iz prošlosti? Ko danas diktira modu u Srbiji?
Od stranih bi to bila Brižit Bardo a od domaćih Beba Lončar. Obe su imale to nešto naivno i nevino, a opet seksi i pomalo divlje. Mislim da modu kod nas najviše diktiraju estradne ličnosti, što od slučaja doslučaja može biti i dobro i loše. Drago mi je da i „moć“ pojedinih stilista raste, pa i od njih možete da pokupite razne cake. 

Da li modno novinarstvo 'živi' u Srbiji ili samo pokušava?
Recimo da je negde na pola puta. Čini mi se da su danas svi mahom prinuđeni da idu na tu komercijalnu varijantu, a ja bih lično volela da možemo da čitamo više tekstova koji su potkrepljeni i stručnim znanjem, nekim istorijskim činjenicama, poznavanjem istrojie kostima itd. Moda je i stil života i igra, zabava, uživanje ali i ozbiljna „nauka“. Volela bih da ima više različitih pristupa fenomenu mode i modnim trendovima, ovako često imate osećaj da u časopisima, na portalima... čitate iste tekstove. Mora još mnogo da se uči, radi. 

Pariz ili Moskva? Zapad ili istok? Moderno ili tradicionalno?
Toujours Paris. Pariz je grad mog života i uvek glasam za njega. Tamo svaki detalj osećam kao sebi blizak. Za nijansu mi je draži Zapad, a između modernog i tradicionalnog češće biram moderno, bar kad je moda u pitanju.

Šta te inspiriše u radu?
Inspiriše me sve što je lepo (bar po mojim kriterijumima! ); često su to prijatelji, prijatno provedeno veče, simpatična i duhovita poruka, neko dobro vino, novootkriveno mesto ili izgled meni omiljenih Biance Brandolini, Elene Perminove i Rosie Huntington Whiteley.

Mantra kojom započinješ svoj modni dan?
Dok ne definišem neku moju ličnu, držim se onoga što je rekla Coco Chanel – "A girl should be two things: classy and fabulous" sa akcentom na ovom classy. Ta reč ima posebnu težinu i baš njom moj prijatelj Đuro opisuje ona posebna, vrhunska, nesvakidašnja vina, koja se pamte čitavog života.









3 comments:

  1. Hvala divna moja Sanela!! Počastvovana sam zaista! :-*

    ReplyDelete
  2. Znao sam Bubi da ce od tebe biti velika licnost jednog dana!

    Djuka

    ReplyDelete

Follow Us @get_sparkly