Oct 27, 2017

METALNI ČOKERI I KAKO IH (NE) KUPOVATI

Jedna od stvari koju otkrijete kada nešto postane trend je da zaista ne morate da volite sve što je popularno. Kada su čokeri u pitanju ja sam ih zavolela na prvi pogled, iako nisam uživala u svim njihovim varijantama. Oni najjednostavniji su od početka bili moja omiljena stvar. Međutim, vremenom sam shvatila da posebno uživam u metalnim čokerima i da se rado upuštam u kupovinu istih. Ipak, posle nekoliko ne baš najsrećnijih izbora naučila sam nekoliko stvari o metalnim čokerima. 



Nije svaki čoker - čoker

Ukoliko je nešto popularno realno je očekivati da će prodavci tim imenom nazvati i nešto što zapravo i ne nosi taj naziv. Svi znamo da u engleskom jeziku bukvalno svaka dužina ogrice ima svoj poseban naziv, a ona koja se najčešće 'meša' sa čokerom je collar. Za razliku od čokera koji prijanja uz samu dužinu vrata (zvuči smešno, ali imajte na umu i pojam okovratnik), collar pada na sam koren vrata (imajte na umu kragnu). Ovakvom mešanju pojmova su skloni kineski sajtovi koji u nazive svojih proizvoda stave čitav niz sličnih pojmova kako bi se češće pojavljivali u pretrazi.



Teški su za prilagođavanje

Nisu svi vratovi isti, tako da ne možemo očekivati da svaki čvrst čoker odgovara svima. Problem sa metalnim čokerima je što su teško prilagodljivi, pogotovo oni koji su u jednom delu. Kao prvo, neki su urađeni od takvog materijala da ih je gotovo nemoguće saviti. Drugo, ukoliko ih savijete menjate njihov oblik pa više neće stajati kako treba. Treće, može se desiti da čoker pukne od stalnog menjanja oblika metala na istom mestu. Sve u svemu, ako vam čvrst metalni čoker ne odgovara na prvi pokušaj, teško da će vam odgovarati i na drugi ili treći. Ako ga ipak prilagodite... You lucky girl!



Obim je sve

Kao i uvek u životu, izraz 'Tri put meri, jednom seci' nije fraza. Najpre izmerite svoj vrat na sredini (u mom slučaju 28cm) tome dodajte par centimetara kako vas ogrlica ne bi bukvalno davila dok je nosite i dobićete obim čokera koji vam odgovara (u mom slučaju to je oko 30cm). Sve više od toga će vam spadati, visiti, landarati, sve manje od toga će biti neprijatno za nošenje. Zatim, obavezno se raspitajte o obimu čokera kod prodavca. Ukoliko ta mera nije naznačena ili prodavac nekorektno ne želi da meri čoker, bolje odustanite od kupovine jer bolje nemati neku ogrlicu, nego je kupiti da bi stajala u foici. 


Čoker iz delova

Pored čvrstih čokera koji su u jednom delu, postoje i metalni čokeri načinjeni iz delova, odnosno elemenata povezanih malim alkicama. Ako pripadate onima koji imaju nešto tanji vrat i koji generalno nemaju nešto koristi od dodatnih lančića za dodavanje dužine ogrlicama, onda definitivno treba izabrati ovakav čoker, jer ih uz malo veštine lako možete skratiti. Ovo su najčešće čokeri u boho stilu i svakako su malo više casual od onih jednodelnih koji izgledaju fenomenalno i uz haljine za izlazak. Ipak, ponekad valja gledati i sa praktične strane i suočiti se sa tim da ne možemo sa tim da nismo sve rođene da budemo opasne, vamp žene. Neke smo tu da budemo cool, slatke i sa tankim odgoljenim vratovima.


2 comments:

  1. Koji ruž imaš na prvoj fotografiji? Savršen je. 😍

    Fashion, Beauty and Style

    ReplyDelete
  2. Golden Rose tečni karmin, broj 26. To je jedna od onih novih nijansi u komibaciji sa njihovom starom, ljubicastom olovkom, br. 207. Stvarno je fenomenalna kombinacija <3

    ReplyDelete

Follow Us @get_sparkly