Oct 25, 2017

GENERALNO SREĐIVANJE KUTIJE ZA NAKIT - ŠTA I KAKO

Orman sa odećom se generalno sređuje (uglavnom) jednom po sezoni, a kutija za nakit ne tako često? Pa kakva je to nepravda? Šalu na stranu, valja i nju povremeno pretresti i organizovati kako bi vam bilo lako da lako pronađete komad koji želite, a pritom svi budu brižljivo čuvani. Evo uputstva, korak po korak.



1. Odvojite ogrlice, minđuše, narukvice i prstenje - svaka od ovih vrsta nakita treba da ima poseban odeljak u kutiji. Ukoliko borave zajedno velika je verovatnoća da će se međusobno zapetljati ili oštetiti. Neki lančići su već zamršeni? Evo kako da to rešite. Ako je kutija tesna za sve ukrase, probajte da napravite novu ili da neke komade odložite na poseban, vertikalni stalak.

2. Izdvojite komade nakita koje već dugo ne nosite jer je sva prilika da ga, bar u tom izdanju, nećete nositi ni nadalje. Ovo su vam opcije:
a) Da ga redizajnirate 
c) Da ga poklonite ili bacite 



3. Sklonite sa strane komade nakita kojima je potrebna popravka. Tu grupu možete podeliti na  još dve - one koje možete da sredite sami i one koji moraju dalje, u stručnije ruke.  Ne zaboravite da dijamantski nakit (npr. vereničko prstenje) treba proveravati na svakih šest meseci jer se vremenom kamenčići mogu olabaviti u ležištima.

4. Očistite komade nakita kojima je to neophodno. O održavanju bižuterije pisale smo OVDE, a o pranju satova OVDE. Smeta li vam neprijatan miris metala na nakitu, OVDE pronađite tekst o tome kako da ga se otarasite.


Na kraju će vam biti jasno da li vam i šta od nakita nedostaje, te ćete moći i da krenete u potragu za istim. To je mnogo bolja opcija od one gde nabavljate nakit neplanirano, u hirovitim kupovinama tokom PMS-a, pa završite sa brdom đinđuva koje vam realno i ne trebaju.

 Hvala na čitanju i javite u komentarima da li vam je tekst bio od pomoći!


No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly