Oct 28, 2015

Kakav nakit nose mladoženje u Indiji?

Indija je zemlja u kojoj se veoma ceni i nosi zlato, a ta raskoš prepoznatljiva je i na njihovim venčanjima. Karakterističan ukras za ruke mladih Indijki je kana, ali nisu im strani ni oni uobičajeniji, poput narukvica i minđuša. U ovom posebnom danu mladoženja itekako ume da parira svojoj supruzi. Kakav to nakit biraju Indijci na dan svadbe?



Ukrasi za turbane


Čini se da mladoženje u Indiji najviše ukrasa biraju za glavu. Calgi, sarpech, sarpatti i turra su različite vrste nakita, ali svi podsećaju na broševe i nose se na turbanu (safa). Mogu biti izrađeni od različitih materijala, poput perli ili metala, nekada sastavljeni iz više delova, a nekima od njih dodaju se i pera, kako bi bili upečatljiviji. Nekada su ih nosili samo indijski kraljevi, ali su kasnije ovi ukrasi prestali da budu rezervisani samo za njih.


Haar 


Vrsta muške ogrlice, načinjene od bisera. Mladoženja oko vrata može poneti jednu nisku nisku, ali i višeslojne, koje su sastavljene od tri ili pet niski. Na njima se mogu naći privesci sa dahom antike, ali i ne moraju.




Sehra 


Ukras za glavu koji pokriva lice. Vuče poreklo od perioda kada su sva venčanja bila ugovorena i ni mlada, ni mladoženja nisu mogli da vide partnera do završetka svadbenog veselja. Predstavlja "zavesu" od bisernik ili cvetnih tračica koje padaju preko lica. U nekim krajevima Indije sehra je zaboravljen ukras.



Osim broševa/modnih detalja za turbane, Indijci nose i klasične broševe. Istina, više kao deo svakodnevne elegancije, ali ima ih i na venčanjima. Zanimljivo je što su bogato ukrašeni mačevi deo svadbenih slavlja u nekim delovima Indije. Oni i ne spadaju baš u nakit, ali su prekriveni biserima baš kao da to jesu. Muškarci koji u ovoj zemlji stupaju u brak ne opredeljujuju se samo za tradicionalne ukrase. Štaviše, oni uveliko nose i savremenije vrste nakita, poput narukvica, satova ili dugmića za manžetne. Na kraju, čini se da su u Indiji činovi venčanja daleko od minimalističkih - oplemenjeni razlilitim bojama, materijalima i teksturama svakako su praznik za oči.


Follow Us @get_sparkly