Jul 22, 2014

Top 5 - minimalizam koji morate imati

Minimalizam na više načina i iz mnogo razloga može biti vrlo intrigantan za one kojima je istraživanje dizajna svakodnevna aktivnost. Kreiranje nakita u okvirima minimalizma može delovati kao vrlo mali prostor u kome dizajner može da se kreće, istražuje i razvija svoj rad, zbog čega ga male radionice unikatnog nakita često i izbegavaju. Ipak, za one koji vole izazove minimalistički nakit je pravo blago kome malo ko zaista može da odoli. Ne postoji osoba koja ne može da ga nosi, na manje ili više, originalan način, baš zato što ne postoje detalji koji ga svrstavaju u neku od 'stilskih kategorija'.


Iako može biti izrađen i od drugih materijala minimalistički nakit najbolji efekat postiže kada je izrađen od metala, najčešće od srebra ili zlata. Autori ovakvog nakita se poigravaju geometrijskim oblicima, na prvom mestu oštrim uglovima. Razbijanje oštrine se postiže pomoću romantičnijih trenutaka u vidu bisera i perlica svedenih boja koje ne odudaaju značajno od baze. Naravno, i boje mogu biti iskorišćenje u ovu svrhu ali uglavnom kada se koriste drugi materijali kao što je bojeno drvo, papir ili fimo masa.

1. Prstenje
Malo, slatko prstenje jednostavnog dizajna je prvi i najbitniji komad nakita iz ove kategorije koji morate imati. Ukoliko se posvetite istraživanju shvatićete da postoji izvanredan broj varijacija koje možete kombinovati na bezbroj načina i time na najjedostavniji mogući način postići maksimalan efekat. Bilo da se odlučite za midi ili klasičnu varijantu, po neki geometrijski oblik ili malecki kamenčić, zatvoren krug ili nedovršenu celinu, nećete moći da izbegnete poglede onih koji shvataju da je nakit mnogo više od prostog ukrasa.



2. Minđuše
Da li se sećate svojih prvih minđuša? Mi da. Jednostavne male alkice od zlata koje su dugo bile jedini komad nakita koji se nosi ne zato što se shvata njegova estetska ili sentimentalna vrednost već zato sto 'imam bušene uši'. Funkcionalno. Ipak, kada malo odrastete shvatite da je vrlo teško pronaći minđuše jednostavnog dizajna, jer se često teži maksi komadima koji će biti upadljivi, dominantni ili u skladu sa trendom. Minimalizam je mnogo moćniji.


3. Ogrlice
Jednostavne ogrlice su u uvek u senci onih glomaznijih komada iako je činjenica da stejtment ogrlice od poludragog kamenja u kombinaciji sa masivnim lancima možete nositi samo u izuzetnim prilikama a male slatke momente oko vrata uvek i svuda - i na poslovnim sastancima i tokom večernjih izlazaka. Ako ste mislili da to nisu komadi za vašu kutiju sa nakitom razmislite još jednom. 


4. Narukvice
Iako je leto vreme za šarenilo, neon boje i izbegavanje metala i bižuterije, ne postoji nijedan razlog da večernju kombinaciju ili dnevnu koja ne podrazumeva plažu, začinite tek malim detaljem u vidu narukvice koja je dovoljno moćna da čitav outfit učini potpunim, i usudićemo se da kažemo ozbiljnijim i elegantnijim.




5. Nakit za telo
Opet se vraćamo na to da je leto, iako nas pogled kroz prozor neće uveriti u to. Ipak, ako se spremate za more, ili ste se vratili sa istog, preplanulost prosto vapi za jednostavnim lančićem koji će ulepšati vaše telo. Model mora biti što jednostavniji, jer osim što će odgovarati svemu rečenom o minimalizmu, izbećićete zapadanje u kič. Za razliku od slike vi zaista ne morate da odgolite prostor između grudi da biste posmatračima pokazali svoj nakit. Naprotiv, efekat leži u suptilnom provirivanju lančića ispod gornjeg dela odeće.



Follow Us @get_sparkly