Jul 8, 2014

Raskoš renesansnog nakita

U renesansi se tragalo za lepotom, pa je i nakit imao važnu ulogu u toj potrazi. Oblici i materijali iz srednjeg veka dopunjeni su novim, svežim idejama i materijalima koji su stigli sa otkrivanjem novih kontinenata. Oblici karakteristični za renesansu najpre su se pojavili u Italiji, a potom širili i u druge zemlje Evrope. Radilo se  na razvoju tehnika emajliranja, obrade dijamanata, umetanja dragog kamenja i drugim. Što se nakita na odeći tiče on više nije samo na rubovima već na celom gornjem delu odeće. Dekolte i kosa u renesansi se otkrivaju i pružaju prilike za više ukrašavanja - žene počinju da nose ogrlice i nizove bisera u kosi a muškarci lance na ramenima preko odeće.




Novina u 15.veku je ferronniere - nakit koji su žene nosile na čelu. U pitanju je bila zlatna vrpca ili lanac sa komadom nakita na sredini. Ferronniere u prevodu sa francuskog znači kovačeva žena, a vezuje se za portret koji je naslikao Leonardo da Vinči. Na njemu se ovaj komad nakita nosi u kombinaciji sa mrežicom za kosu.



Muške beretke i kape ponekad su bile ukrašene nekom vrstom nakita sa motivima iz Biblije ili mitologije.


Tokom srednjeg veka mindjuše se nisu puno nosile ali su se vratile u renesansi, i često su bile jednostavne, ukrašene samo biserima. U ovom periodu prstenje su nosili i muškarci i žene, i to na svim prstima. Karakerističan prsten za ovo doba je decade prsten (prsten od 10 čvorova) koji se  koristio na isti način kao brojanica.



Za venčanja su često korišćeni gimmel prstenovi. Njihovo ime potiče od latinske reči gemellus što znači "blizanci". Sastojali su se od dve polovine - simbola ljubavi i prijateljstva.



 Nasuprot prstenju, narukvice su se u renesansi retko nosile. Najuobičajeniji komad nakita bio je privezak. Na njemu su često bile scene iz mitologije, Biblije, stvarne ili izmišljene životinje i bio je ukrašen je sa obe strane. Popularnost kameja iz srednjeg veka nastavila se i u renesansi, a za ovaj period tipični su i pomanderi. To su privesci od zlata ili srebra koji su se nosili na ogrlicama ili na pojasu, punjeni mirisnim supstancama.


Follow Us @get_sparkly