Jun 7, 2013

Etsy - naručivanje i isporuka proizvoda

Svi koji se na bilo koji način bave ručnim radom sigurno su upoznati sa Etsy pojmom. Ipak, čini se da je Srbija istraživanje ovog sajta, koji se bavi prodajom rukotvorina i vintage stvari, ostavila za neka bolja vremena. Svega 118 članova registrovano je u okviru Serbian Street Teama koji udružuje sve one koji su rešili da svoje proizvode prezentuju i inostranom tržištu. Broj kreativaca čiji proizvodi zalužuju da napuste granice Srbije je sigurno mnogo veći, ali da li je u pitanju manjak hrabrosti ili nepoznavanje novih tehnologija, ostaje nam samo da nagađamo. 
Ono što je neosporno jeste da je Etsy savršeno mesto na kome ćete sasvim lako pronaći ono što želite, bilo da je u pitanju potraga za novim komadom nakita, igračkom, fotografijom, odećom, kozmetičkim proizvodima ili jednostavno inspiracijom. Uživaćete u kreativnosti koja dolazi iz različitih krajeva sveta i koja sasvim lako može doći i u vaše ruke. Da li je sve zaista tako sjajno?

O naručivanju preko Etsy smo razgovarale sa Milanom Zavišićem, koji se bavi izradom proizvoda od kože Handmade leather products SNiS i koji svoje proizvode prodaje u inostranstvu, upravo preko ovog sajta. Na prvi pogled može vam delovati kao da su vam proizvodi iz bilo kog dela sveta dostupni na jedan klik, ali u praksi se situacija donekle menja. 
- Prodavci iz SAD-a uglavnom ne šalju van SAD-a, dok prodavci koji šalju iz drugih država pretežno šalju svuda. Ukoliko nađete predmet koji se ne šalje u Srbiju (nema Everywhere else opciju poštarine) prvo je potrebno kontaktirati prodavca da li bi imao želje poslati u Srbiju i koliko bi iznosila poštarina. Korisna opcija na Etsy pretrazi je pretraživanje po kriterijumu da li prodavac šalje u neku državu. Ako recimo tražite kožnu narukvicu, ukucate "leather bracelet" u polje za pretragu. Nakon što dobijete rezultate, skroz pri dnu u levoj koloni postoji opcija: Ships anywhere ukoliko želite pregledati sve predmete, ili odmah ispod nje podesite Serbia ukoliko želite gledati samo predmete koji se šalju u Srbiju.

Kada je u pitanju plaćanje, mnogi su se obradovali dolasku PayPala u Srbiju, vodeći se mišlju da time konačno postajemo deo jednog modernog sveta. Ljubitelji kupovine preko interneta su konačno mogli da odahnu i da sebi priušte jedan jednostavniji način plaćanja koji nam toplo preporučuje i Milan. 
- PayPal bih preporučio kao trenutno najjednostavniji, iz razloga što je integrisan u Etsy i većina prodavaca ga prihvata. Kao sistem plaćanj pruža i dodatnu sigurnost pri kupovini. Postoje i alternativni načini plaćanja, kao što su Moneybookers ili kreditnom karticom, ali ih ne preporučujem zbog jednostavnosti upotrebe. Naravno, ima prodavaca koji ne prihvataju PayPal, pa se u tom slučaju najčešće svodi na plaćanje karticom preko nekog od procesora naplate, kao što je 2CO i sl.
Ono što Milan navodi kao zanimljivost jeste da ukoliko prodajete svoje proizvode preko Etsy, mnogim prodavcima možete ponuditi i mogućnost razmene. 

Plaćanje je svakako veoma osetljiv tema, s obzirom da kupovina preko interneta uvek sa sobom nosi i određeni rizik. Nove generacije smelo napuštaju rigidno poštovanje pravila 'što je sigurno, sigurno' i upuštaju se u naručivanje produkata iz drugog kraja sveta. Međutim, o plaćanju treba razmišljati na vreme. 
- Proizvod se plaća prilikom naručivanja, ukoliko je u pitanju PayPal. Kod plaćanja alternativnim načinima (npr. karticom na 2CO) potrebno je kontaktirati prodavca da vam dostavi fakturu ili podatke za uplatu. Uvek se plaća pre nego što prodavac pošalje predmet. 
Kada su u pitanju dodatni troškovi za poštarinu Milan dodaje
- Troškovi poštarine su najčešće istaknuti i zavise od prodavca do prodavca. Poštarina iz USA je uglavnom prilično skupa tako treba dobro proveriti pre nego se odlučite za kupovinu. 
U zavisnosti od vrednosti predmeta, može se desiti i da platite carinske troškove. Ukoliko vrednost pošiljke prelazi 50,00 EUR (70,00 ukoliko šalje fizičko lice) plaća se dodatnih 10% carine na osnovicu (vrednost robe + poštarina) i na osnovicu uvećanu za carinu još 20% PDV. To ukupno iznosi nekih 32% na vrednost robe + poštarina. Takođe, naplaćuje se i carinski pregled, koji iznosi, čini mi se 110,00 dinara).

Izabrali ste, naručili, platili i na kraju vam ostaje samo da čekate da paket stigne na vašu adresu. Čitav niz faktora može uticati na to da li će paket putovati do vas sedam ili mesec dana. U proseku treba računati da će isporuka trajati od 20- 30 dana, pa ukoliko se radi o poklonu, samim tim proizvod treba naručiti utoliko ranije. Tu je od velike koristi mogućnost praćenja pošiljke uz pomoć broja za praćenje koji će vam biti prosleđen, sem u slučaju naručivanja iz SAD-a. To će vam donekle olakšati sve one brige koje prate kupovinu preko interneta.
-Uvek postoji mogućnost gubljenja pošiljke, ali je ta mogućnost izuzetno mala i treba biti baš loše sreće. Do sada mi je pošiljka izgubljena samo jednom i u pitanju su bile neke minđuše. Prodavac iz USA je navodno poslao bez broja za praćenje i nikada nije stiglo. Dešava se da se zagubi, pa mu treba malo više vremena za isporuku, ali mi je najduže čekanje bilo 45 dana.
Proizvod će vam biti dostavljan standardnom poštom, ali u dogovoru sa prodacem možete zahtevati da to bude urađeno posredstvom neke od kurirskih službi, što će dodatno uticati na cenu transporta. 

Etsy je savršen način da vaši proizvodi stignu do bilo kog kupca, bilo gde, ali istovremeno vi možete postati vlasnik fantastičnih rukotvorina koje se nude na ovom sajtu. Oslobodite vašu ruku, kliknite na stvarčicu koja vam se dopala i razbijte granice, jer ih kreativnost ne poznaje. 



No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly