Feb 10, 2013

Istorija - Egipatski nakit

Na proputovanju kroz prošlost nakita, ovog puta svratićemo u drevni Egipat. Ono po čemu se ova civilizacija izdvajala jeste bogatstvo u pogledu nakita. Na početku, za izradu nakita korišćeni su najviše prirodni materijali, poput rogova, grana, biljaka i metala. Kasnije, prešlo se na drago kamenje i naravno, zlato, po kome je Egipat i dan danas prepoznatljiv. Čak se navodi da prvi znaci ustaljene proizvodnje zlatnog nakita potiču upravo iz Egipta. Od dragog kamenja najviše su upotrebljavani ametist, opal i tirkiz ali korišćeno je i obojeno staklo. Što se metala tiče, najpopularniji bili su zlato, srebro i bakar. 
Među motivima na nakitu izdvajala su se božanstva, potom sunčev disk, lotosov cvet, kobra i skarabej – sakralizovani insekt koji je bio simbol preporoda. 
Nakit su podjednako nosili i muškarci i žene i najviše da bi se zaštitili od povreda i zle magije. Faraoni su sahranjivani sa mnoštvom predmeta, među kojima je bilo i dosta nakita. Posebno su zanimljivi okovratnici od perli, komadića stakla i poludragog kamenja koji su u početku mogli da nose samo pripadnici viših slojeva, ali kasnije njih je imao gotovo svaki Egipćanin. 
Od ovog doba prošlo je mnogo godina, ali zemlja faraona i prelepe Kleopatre i dalje ostaje nepresušan izvor inspiracije za mnoge savremene proizvođače nakita. Slobodno možemo reći da bi egipatski nakit bio moderan i po nekim savremenim merilima. Bogat sjaj zlata zavešće vas na prvi pogled i naterati da istražite ovaj period ljudske istorije.  























Dve verzije savremenog nakita inspirisanog Egiptom




1 comment:

  1. Nakit me je odusevio! Stvarno ostavlja bez daha!

    Pratim <3 nadam se i vi mene :**

    ReplyDelete

Follow Us @get_sparkly