Jan 14, 2013

Kreativnost malih ljudi

Već nekoliko meseci unazad, tačnije od novembra 2012. godine, mališani iz Niša mogu svoju kreativnost da iskažu i kroz izradu nakita. Na ovaj način se spajaju lepo i korisno, deca se bave onim što vole, a kasnije mogu nešto i zaraditi od svog rada. Naravno,to ne mora biti novac, za njih je i nagrada u vidu pohvale i više nego dovoljan podstrek da rade i unapređuju svoj rad. 
Radionicu vodi Marija Radosavljević koja je i više nego kvalifikovana za taj posao. Posle niza radionica za odrasle u Nišu, Novom Sadu i Ljubljani odlučila se da i decu uvede u fantastičan svet nakita. Profesor dizajna u Umetničkoj školi u Nišu  i autorka jedinstvenog nakita od bakra sasvim slučajno je počela sa radom i sa nakitom, i sa decom, spontano je sve išlo ka tome da nakit postane veoma bitan deo njenog života. 
'Program radionice je takav da deca kroz razne tehnike i vežbe nauče da sami kreiraju i prave nakit. Da dizajniraju i rešavaju probleme koje nastaju u procesu izrade. Druga bitna stvar sto kroz taj rad, obzirom da je rad ruku u pitanju, deca razvijaju motoriku i to je dobro za njihov razvoj. Aktivne su obe ruke u tome, a to je dobro za pravilan razvoj. Meni je prvenstveno cilj edukacija, pa onda sve ostalo. Druga stvar je da vreme pametno koriste na kreativne svari, umesto da sede pored računara. Ovako ce biti prakticniji i bice im isto tako zanimljivo', kaže Marija.
Uglavnom dolaze deca koja zaista vole nakit i dizajn. Zanimljivo je da deca treniraju i koncentraciju kroz ovaj rad i uče da budu strpljivi kako bi došli do konačnog cilja. Nema konkretnog ograničenja, a svaka tehnika se u proseku radi 2-3meseca. Ima puno tehnika u izradi, a za neke je potrebno izdvojiti više vremena. Na primer, rad sa žicom sam po sebi se deli na više pravaca i tehnika i on zahteva vise vremena.
Nije uslov da dete zna da lepo crta, najbitnije je da voli i želi da nauči da kreira i pravi nakit, sve drugo se može naučiti.
Uzrast dece je od 9god.-14god. Radionice se održavaju svake subote od 11 do 13 sati u Svetosavskoj ulici, broj 8, lokal 6.












5 comments:

Follow Us @get_sparkly