Jul 26, 2017

ŠTA MORATE ZNATI PRE KUPOVINE DIJAMANTA

Ova vrsta kupovine je veoma značajna, s obzirom da su dijamanti često vrlo skupi. Uz to, obično su namenjeni za posebne prilike, kao što je prosidba ili proslava godišnjice braka. Zbog toga je razumljiva činjenica da svako želi da se dobro pripremi pre odlaska u šoping i mogućnost greške svede na minimum. Ukoliko se i vi nekada nađete u situaciji da tragate za savršenim dijamantom (svima nama želimo bar po jednu takvu situaciju u životu!) evo na šta da obratite pažnju.


Prvi savet tiče se budžeta. Ne postoji suma novca koja se MORA potrošiti na dijamant, bez obzira na priliku. Nemojte trošiti čitavo bogatstvo samo zato što drugi kažu tako i platite samo onoliko koliko vi ocenite da je potrebno. Dijamantski nakit koji će je oduševiti ne mora biti naskuplji od svih, zapamtite to.

Ako tražite prsten, budite sigurni u veličinu. Dobar trik za muškarce - kupite merač veličine prstena (ili nabavite jedan onlajn) i tajno izmerite jedan od prstena koje ona često nosi. Možete i da na svoj prst stavite jedan od njih i zapamtite poziciju, pa da takvim metodom isprobavate prstenje u radnji (ako vam dozvole). U svakom slučaju, naravno da je bolje uzeti veći nego manji, iz prostog razloga - veći se može smanjiti, manji nećete moći da povećate.

Pre nego što se odlučite za dijamant, odlučite se za metal od kog će biti napravljen obruč prstena. Zavirite u njenu kutiju za nakit, pa ako većinom nosi zlatno prstenje neka takav bude i vaš poklon.

O BOJI:

Naravno da su apsolutno bezbojni dijamanti najbolji. Ocene dijamanata po kriterijumu boje variraju od D do F. Oni koji su skoro bezbojni nose oznake G-J i izgledaju vrlo slično savršenim, tako da se u najvećem broju slučajeva golim okom razlika ne primećuje. Dobar su izbor zato što im je cena obično znatno niža. Mogli biste i da kupite dijamant sa malim nedostacima, poput sitnih trunčica zarobljenih u kamenu zato što je njihov izgled uprkos tome fantastičan, a neće vas koštati ogromne svote novca.


Ne dajte prodavcu da vam samostalno ocenjuje boju dijamanta. Tražite procenu bezbojnosti od strane zvanične laboratorije ili organizacije GIA. Imajte na umu da ista boja može drugačije izgledati pod različitim svetlima - zato uvek koristite prirodno svetlo, bez bilo kakvih reflektora. Znajte da se lampe u juvelirnicama prave baš tako da nakit deluje blještavije.

O OBRADI:

Nemoje da uzimate dijamanta koji su previše duboko rezani jer će na telu izgledati manje nego što jesu. Razmislite o nabavci prirodnog, neobrađenog dijamanta zato što i takav može izgledati podjednako divno kao i oni koji su prošli obradu. Okrugla forma je uvek skuplja od ostalih, zato se ne libite da uzmete kamen u nekoj od ostalih oblika.


Ne stidite se da tražite sertifikat kako biste osigurali svoju kupovinu - sigurno želite visok kvalitet i dijamant zbog kojeg niko nije izrabljivan. GIA sertifikat nije koristan u slučaju kada nabavljate obojeni tip ovog vrednog kamenja. Pitajte i možete li posmatrati dijamant  bez metalnog dela zato što je na taj način skrivaju nesavršenosti na samom kamenu. Naravno, ne zaboravite da upotrebite lupu pre nego što potrošite keš.

Kakav utisak na vas ostavlja Hope diamond - najkontroverzniji dijamant ikada?
Volite zanimljivosti o dijamantima? Evo 10 najinteresantnijih činjenica o njima
Komentari su vaši!

2 comments:

  1. Predivan post!
    Očarana sam njihovim izgledom iako sumnjam da ću ikada priuštiti sebi to zadovoljstvo i nabaviti jedan dijamant :D
    Želim ti lijep dan, draga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isto mišljenje stoji i sa ove strane. :)
      Hvala, tebi takođe!

      Delete

Follow Us @get_sparkly