Oct 20, 2014

Zoa handmade - urbana boho razigranost

Retko koja devojka je imuna na nakit koji ima poseban boho šarm. Mnoštvo perlica, boja, poneki metalni deo i mnogo slobode uneće u bilo koju odevnu kombinaciju duh leta, nebitno na godišnje doba i energiju, koja momentalno popravlja dan. Tu negde, u tom svetu šarenila krije se Zoa handmade, narukvice i po neka ogrlica koje čine da svaki dan započne na najslađi modni način.


Za Zoa narukvice slobodno se može reći da su prepoznatljive, što zbog boja koje koristi,  što zbog materijala, što zbog činjenice da im je teško odoleti. Bilo kako bilo, ta prepoznatljivost se gradila postepeno, kroz istraživanje sopstvenih želja autorke, njenih sklonosti, ali i potrebe za kreativnošću koje je u jednom trenutku manjkalo u životu Zorane Grozdanić, koja stoji iza ovog brenda.

"Diplomirani sam turizmolog ali to nikada nije bilo moje opredeljenje. Čitavog života se bavim pevanjem i kada sam upisala fakultet muzika je počela da trpi. Falilo mi je kreativnosti. Na jednom forumu sam videla filcani nakit koji me je oduševio. Narukvice u sadašnjoj formi su došle kasnije", kaže Zorana i još jednom potvrđuje priču da se u svet izrade nakita zaista ulazi slučajno.

Reč 'boho' se najčešće upotrebljava za opisivanje mode, načina života i nakita koji odiše slobodom duha. U pravom smislu podrazumeva upotrbu prirodnih materijala (poput pamuka, drveta, kamenčica, perja), slojevitost, opuštenost, a perle se često koriste i za ukrašavanje odeće, obuće i torbi. Često su zastupljeni i etno motivi, boje su uglavnom svetle i opuštajuće. 



Slučajno ili namerno Zoa narukvice prate boho ritam i poput prave eksplozije boja u svakom trenutku su spremne da privuku pažnju posmatrača. Mali detalji poput privezaka i pločica sa natpisima u potpunosti individualizuju svaku narukvicu na kojoj se smenjuju manje i veće perle. Boje su takve da im se iznova vraćamo i iznova ih želimo u svom stajlingu, od neutralnih zemljanih tonova, univerzalne crne do popularnih pastelnih, a sve to sezonski dopunjeno neon ili jesenjim nijansama. Srebro i zlato se provlače kao onaj efektni momenat koji unosi mali, sjajni zaokret u niz.

Zorana je počela sa klasičnim narukvicama prijateljstva koje se i sada povremeno pomaljaju kao deo njenih nizova, ali ipak napredak i profesionalno pristupanje radu su očigledni. Iako na prvi pogled deluje kao da oko svog zgloba imate nekoliko različitih narukvica sve one su spojene u jednu, tj. imate samo jednu kopču tako da izbegavate kopčanje narukvice za narukvicom. Praktično. Druga stvar je da odabirom svoje narukvice dobijate već skladnu celinu boja i motiva tako da u svakom trenutku imate spremno rešenje za brz odabir nakita. Naravno, tu su oni klasični, pojedinačni modeli. Ako se upustite u brojanje 'slojeva' možete ih izbrojati od tri, pa čak do desetak, sve u zavisnosti od modela i njegove složenosti.

Boho stil se vremenski vezuje za 60-te i 70-te godine, na prvom mestu pokret Deca cveća. Ipak, ovaj stil je poslednjih godina posebno popularan zahvaljući sestrama Olsen, glumici Dajan Kruger, Nikol Riči, ali i muzičkom festivalu Koačela koji na poseban način slavi slobodu ovakvog načina života, muzike, a samim tim i ukrašavanja tela.

Povremeno se autorka upušta u dizajniranje ogrlica, od istih materijala, u istom stilu. Iako na prvi pogled deluju jednostavno, možda čak i krhko, bez razmišljanja se mogu staviti u kategoriju nakita sa stavom. I ovde je nesumnjiva sloboda kojom odišu, pa su sem perlica tu i slatke kićanke i privesci bilo sa porukama ljubavi, bilo u obliku neodoljivih strelica. A boje kao i uvek eksplozivne, pa čak u trenutku kombinovane naizgled nemoguće a očigledno savršeno (na primer neon žuta sa bordo kićankom - fenomenalno). A kao novitet proteklih dana pojavile su se ogrlice sa privescima u koje ćete se, verujemo, zaljubiti koliko odmah. Jedna alkica poslužila je kao osnova za privezak na kome su jedan pored drugog nanizane kićanka kao nezaobilazan deo i još par elemenata da upotpune malu, moćnu priču.


Ipak, ova umetnička duša najčešće radi narukvice. Jednostavno ili je boho duh najživlje zaživeo na našim rukama ili su Zoranini kupci samo najviše naklonjeni ovim njenim radovima. "Jedinstven, vedar, skladan", tako Zorana opisuje svoj nakit. Dodaćemo još nekoliko epiteta kao što su energičan, zabavan, neodoljiv, efektan... Zapravo niz ne mora i ne sme biti završen, jer kao i kod svog Zoa handmade nakita i ovde su mogućnosti su neograničene. Zaljubite se i vi u njih.

Spisak prodajnih mesta možete pronaći na Zoa Handmade blogu OVDE.

2 comments:

Follow Us @get_sparkly