Sep 11, 2017

KAKO ODRŽAVATI DIJAMANTSKI NAKIT?

To što ste dobili jedan od najskupocenijih komada nakita ne znači da će njegova lepota trajati zauvek, održavana sama od sebe. Kao i sa svim ostalim vrednim ogrlicama, minđušama, narukvicama i prstenovima, važi pravilo o redovnom i pažljivom čišćenju, ali i preventivnim "pregledima". Kako voditi računa o dijamantima i na šta obratiti najviše pažnje?


Najpre, pobrinite se za male metalne krakove (prongs) koji drže kamenčić na mestu. Oni se mogu olabaviti tokom vremena, posebno ukoliko se bavite fizičkim radom dok nosite nakit na rukama. Ovaj deo nakita trebalo bi proveravati kod juvelira na svakih šest meseci, čak i kada ne vidite nikakav problem. Nekad će im zatrebati samo zatezanje, a nekad moraju biti zamenjeni. Ukoliko dođe do situacije da se moraju menjati razmislite o debljim krakovima ili pak nekom čvrćem metalu od koga će biti izrađeni, kako bi vam duže trajali. Naravno, obratite pažnju na odabir čoveka koji će vam popravljati nakit - nepažljivi majstori mogu uzrokovati oštećenje dijamanta prejakim zatezanjem metalnih krakova. 

Tokom godina nošenja može doći i do ogrebotina na metalu. Obično se to može srediti poliranjem u juvelirskoj radnji, ali nekad je neophodan recoating ili potpuna zamena površinskog sloja. 

Okrnjeni dijamant je definitivno veći problem za vlasnika dijamanta. Ako imate takozvani pave setting odnosno mnoštvo malih dijamanta na svom komadu nakita ne zaboravite da povremeno proverite nisu li olabavljeni u ležištu. To možete uraditi vrhom igle - ukoliko primetite bilo kakvo pomeranje vreme je da posetite juvelira. 

Ukoliko vidite da je dijamant okrnjen ili ima vidljive ogrebotine, prva stvar o kojoj treba da razmislite je osiguranje. Ako ste svoj skupocen nakit osigurali najverovatnije nećete imati nikakve muke oko novčane nadoknade. Ako pak niste te sreće, možda biste mogli da ga zamenite za drugi u juvelirnici. Ne očekujte da dobijete kamen iste ili slične vrednosti - cena oštećenog dijamanta nikada nije visoka. Ima rešenja i ako ne želite zamenu - nekada se nesavršenost na dijamantu može sakriti njegovim okretanjem u ležištu tako da bude prekrivena metalnim krakom. Popričajte sa majstorom o toj soluciji.

Ne ide? Razmislite o ponovnom rezanju dijamanta, tako da okrnjeni deo bude otklonjen. Obratite pažnju na sledeće - ovo je moguće samo ukoliko je kamen dovoljno veliki, tako da ima šta da ostane i/ili ima veliku emotivnu vrednost za vlasnika. U suprotnom se ne isplati zato što troškovi rezanja mogu da prevaziđu vrednost dijamanta.

Postoji i opcija da ne uradite apsolutno ništa sa oštećenim kamenom, posebno onda kada novonastala mana nije baš vidljiva i/ili prestajete da ga nosite. Znajte da neki ljudi dijamant iz npr.prstena premeštaju u privezak, gde je sigurniji od daljih ogrebotina i pucanja. Ipak, to je rizično zato što se oštećenje može pogoršati vremenom. Ponovno rezanje je zapravo preporučljivo baš zbog toga - da se spreči dalje uništavanje dijamanta. 

Na kraju, imajte na umu da se kamenje višeg kvaliteta ređe oštećuje od onog sa niskim - to će vam biti od pomoći kod naredne kupovine.

U šta ste sve pogrešno verovali kada je reč o dijamantima? Proverite OVDE.
Zbog čega su dijamanti tako skupi? Evo objašnjenja. 

No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly