Jul 2, 2016

ZLATIBOR ZA TRUDNICE - DRUGI DEO

Prošetati bebu dok je još u stomaku i povesti je kao partnera u jedno kratko bekstvo od svakodnevnice - ova ideja zvučala je sjajno dok sam razmišljala o Zlatiboru kao destinaciji za produženi vikend. Poput ideje, i realizacija je bila sjajna. Nakon relativno jednostavnog putovanja i prvih utisaka sa ove planine (čitajte o njima ovde), odmor je mogao da počne punom parom. Podsećam, na Zlatiboru smo boravili na samom početku juna i bili smešteni u vili "Jelena".


Hrana:
Normalno je da počinjem stavkom koja je vrlo bitna velikom broju trudnica. Moja ishrana tokom ovih posebnih meseci veoma je varirala - od jutarnjih mučnina i lošeg apetita do želje da smažem sve što mi se nađe pod rukom (sa akcentom na začinjeno). Pored toga, nikako nisam mogla sebi da odredim optimalno vreme za doručak, ručak i večeru - obroci su svakog dana bili u različito vreme. Baš zato mi je restoran vile "Jelena" na Zlatiboru legao kao kec na desetku! Naime, gosti vile na ovom mestu doručak mogu da dobiju u 8 ujutru ali i u 1 popodne. Dakle, ne kao u mnogim hotelima gde je vreme za doručak  striktno određeno; ovde se možete lepo naspavati i jesti kad vam je volja. Isto važi i za ručak i večeru.
Kao ogromnu pogodnost izdvojila bih a la carte uslugu koju smo imali na ovom mestu. To znači da smo mogli da biramo između 15 različitih varijanti za doručak i više od 30 kada smo večerali! Odlična stvar za trudnice koje su izbirljive kada je jelo u pitanju. Moram da naglasim da su obroci preukusni i veoma obilni.


Cene:
Noćenje u apartmanu kakav smo imali u vili "Jelena" sa a la carte polupansionom koštalo je oko 20 evra po osobi. U poređenju sa ostalim cenama na Zlatiboru, smatram to vrlo pristojnom sumom, posebno za trudnice (treba štedeti pare za bebu, zar ne?). Dakle, bez nošenja hrane od kuće i spremanja u apartmanu, a opet ne košta čitavo bogatstvo.



Šta da radiš na Zlatiboru ako si trudnica?
1. Spa centar - Imali smo sreću da na par sati iskusimo sadržaje spa centra "Iva" u Čajetini, na nekoliko kilometara od Zlatibora. Isprobali smo bazen i đakuzi (ne i saunu zato što ona nije pogodna za trudnice) i vrlo smo zadovoljni. Dva sata na ovom mestu koštaju svega 500 dinara po osobi, a kao plus dodajem i veoma niske cene pića u njihovom baru. Jedini mali nedostatak je to što nismo dobili bademantile već samo peškire (mada to nama nije pokvarilo uživanje).
2. Šetnja je nešto što je uvek bezbedno, lako dostupno i bezbedno za trudnice. Blago pešačenje pomaže radu srca i opštoj fizičkoj kondiciji (koja će biti itekako potrebna za porođaj), a uz disanje svežeg, planinskog vazduha ovakvo iskustvo je još vrednije. Na Zlatiboru je dosta raznolikih staza, stoga samo udobnu obuću na noge i pravac na jednu od pešačkih tura.
3. Vožnja fijakerom je ne samo zanimljiva, već i romantična aktivnost. Opcija na koju smo mi naišli koštala bi oko 2000 dinara i trajala nešto manje od pola sata, ali verujem da bi u sezoni cena bila niža, a vožnja trajala duže zbog konkurencije (mi smo na Zlatiboru bili pre otvaranja letnje sezone, a ovaj fijaker je jedini na koji smo naišli).
4. Panoramsko razgledanje žičarom  - Nije bilo dostupno u vreme našeg boravka na planini, ali preporučujem svim trudnicama koje Zlatibor posećuju tokom letnje sezone. Mislim da je to, poput voženje fijakerom, i zanimljiva i bezbedna aktivnost. S obzirom da se na Zlatiboru ovih dana ubrzano gradi, verujem da će u narednom periodu biti još puno sadržaja interesantnih za buduće mame.
P.S. Tu su i jahanje konja, vožnja četvorotočkaša, zip line i tubing i prava je šteta što se tokom tih 9 meseci moramo držati dalje od takvih agresivnijih aktivnosti.



Generalno, moj zaključak je da je odlazak na planinu tokom trudnoće sasvim bezbedan, uz određene mere za olakšavanje putovanja. Mesto na kom smo bili smešteni ocenjujem kao jako pogodno za trudnice (po pitanju lokacije, uslova i plaćanja). Ovo je bio miran i opuštajući produženi vikend, uz okrepljujući san i slasne obroke, i definitivno bih ga ponovila. Štaviše, već je pomenuta mogućnost da sledećeg leta opet posetim Zlatibor. Naravno, u bebinom društvu.




Follow Us @get_sparkly