Mar 31, 2013

History - Baroque jewelry

Barok je jedan od najlepših perioda koji iznova inspiriše umetnike i modne dizajnere. D&G i Balmain su svoje kolekcije oživeli prepoznatljivim baroknim motivima unoseći notu prošlog glamura i sete za vremenom u kome se ukras posebno cenio. 
Barok se javio u Rimu u 17. veku i polako se proširio ostatkom Evrope, ostavljajući neizbrisiv trag u francuskoj istoriji mode i umetnosti.
Poreklo samog pojma lebdi između portugalskog i španskog 'barocco' i francuskog 'baroque' koji imaju zajedničko značenje - neobrađen biser. Danas barok označava nešto složeno, urađeno sa mnogo detalja, bez uspostavljanja veze sa barokom kao periodom od 17. do 18. veka. 
Barok je nadogradnja ili produžetak renesanse na koju se umetnički nadovezao preuzevši mnoge umetničke pokrete i tendencije, simbolički predstavljajući kraj ovog perioda. S druge strane, sadrži komponentu srednjovekovnog hrišćanstva čime postaje i svojevrsna negacija renesanse. 
Barok predstavlja poslednji univerzalni stil koji zahvatio čitavu Evropu. Nastojano je da se kroz ovaj stil izbriše granica između umetnosti pa dolazi do preuzimanja elemenata iz slikarastva u arhitekturu i obrnuto, a sve sa ciljem da se ostavi što jači utisak na posmatrača. Prednost se daje simetriji, pokretu, ornamentalnoj strukturi i dinamici. Umetnici su pokušavali da stvore mogućnost stalnog istraživanja i otkrivanja novih perspektiva, a prostor je trebao da bude intimniji. 
Kada je nakit u pitanju barok će svoje najblistavije komade ostaviti u Francuskoj. Francuska se u ovom periodu nametnula kao vodeći ekonomski i kulturni centar, čime je stvoren prostor za uspon industrije luksuza. Na ovakvom trendu posebno je insistirao Luj 14. Kroz francusku modu Evropom se širio i stil izrade nakita. Porteti iz ovog perioda pokazuju strast za biserima, bilo nanizani na ogrlicama oko vrata, u vidu kapljica na ušima, ili na broševima. Biseri su imali veliku vrednost i nastojalo se da se to na sve načine pokaže, zbog čega se veruje da su mnogi od njih verovatno i bili lažni. Takođe, u 17. veku je usavršena obrada dragog kamenja te su svoje mesto omiljenog kamenčića dobili dijamanti. S druge strane, javlja se i sjajna imitacija od masivnije staklene mase, toliko savršena da je postala izuzetno cenjana u 18. veku. Prepoznatljivost francuskog baroknog nakita leži u providnom, ružičastom i tirkiznom sjaju kamenčića, sa namerom da budu suptilni ali upečatljivi. Zahvaljujući izučavanju botanike često su korišćeni prirodni i cvetni motivi. 
Uživajte!






















No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly