Sep 7, 2012

KAMEJA NAKIT - status, prestiž i romantika

Kameje su romantičan nakit koji izgleda kao da je tek izvučen iz stare porodične škrinje. Iako postoje tvrdnje da su kameje postojale i u Starom Egiptu, mnogi njihovo poreklo vezuju za Grčku i Rim, a njihova bajkovitost i danas ne prestaje da bude aktuelna. Najekskluzivniji primerci kameja prave se od školjki i korala, tako što se lik ili motiv izrezbari u kontrasnoj podlozi, ali danas ih ima i od drugih materijala, vrlo često od plastike. Na kamejama se mogu naći likovi vladara, mladih devojaka, scena iz grčke i rimske mitologije, ali i religijski simboli i cveće. Nekada su žene nosile ovaj nakit kao statusni simol, a muškarci kao znak političkog pripadanja. Danas je on odsjaj slatke prošlosti u gužvi sadašnjosti.


Kameja predstavlja metodu rezbarenja i karakteristična je za izradu nakita. Rezbarenjem se stvara kontrast između prednjeg, istaknutog motiva i njegove pozadine, u suprotnoj boji koja dodatno naglašava glavni motiv. Danas, vrlo često nema tog jasno izraženog kontrasta a mnogi pod kamejama jednostavno podrazumevaju 'lice u ovalnom ramu'.
Treba znati da zapravo kameja ima i svog 'negativnog' parnjaka. Prve i najpoznatije su one kameje kod kojih je lik isturen ka spolja, dok druga vrsta 'intaglio' predstavlja kameje kod kojih se motiv urezuje ka unutra.


Teško je reći kada su se kameje prvi put pojavile ali se zasigurno zna da su se nosile u Staroj Grčkoj i Starom Rimu. Izrađivane su od različitih vrsta poludragog kamenja, najčešće od oniksa i ahata, odnosno onih vrsta kod kojih je laganim skidanjem površinskog sloja otkrivan donji sloj, čime je rezbarenjem stvaran onaj karakterističan kontrast. Nešto jeftinije i modernije varijante kasnije su izrđivane od školjki i stakla.

Danas se najčešće nose kao ogrlice iako su u prošlosti najčešće bile ukras na prstenju i minđušama. Osim u Grčkoj i Rimu,  rado su nošene u periodu Renesanse i kasnije u Francuskoj, za vreme vladavine Napoleona. U Americi dolazi do uspona kameja tokom Art Nouveou perioda, dok su u Nemačkoj postale popularne u periodu posle Drugog svetskog rata. 

Ipak, smatra se da je za popularnost kameja u 19. veku pre svih zaslužna kraljica Viktorija. Verujemo da su mnogima poznate crne čipkane trake oko vrata na sredini ukrašene neprikosnovenom kamejom? Smatra se da je u viktorijansko doba intaglio čak bio popularniji i češći od klasičnih kameja. Intaglio je imao praktičnu više nego dekorativnu funkciju s obzirom da je šupljina lako bivala ispunjena voskom i njime zatim zapečaćena pisma i dokumenta. 


Pretpostavlja se da pojam 'kameja' potiče od reči Kame'o (slenga u okviru kabalističkog učenja) i označava talisman zaštićen magičnim činima. Iako ima tvrdnji da reč potiče i iz hebrejskog ali i latinskog jezika. Ipak, većina se slaže oko značenja - gravirani poludragi kamen, amajlija. 
Kameje nisu bile samo nakit, one su bile način da imperatori i osvajači na nesvakidašnji način sačuvaju svoje uspehe i pobede, ali još bitnije kameje su umele i da inspirišu umetnike pa je ruski pesnik  Lev Mei napisao ciklus pesama kratko nazvanih 'Kameje'. 


Kameje karakteristične za period Renesanse su uglavnom bele boje, na sivkastoj pozadini, najčešće izrađivane od školjke. Moderne kameje se izrađuju u kombinaciji boja belo-crno, belo-plavo i belo-braon.
Mali gradić u Italiji Tore Del Greko poznat je po izradi kameja od školjki i predstavlja stvojevrstan centar ovakve vrste rezbarenja. Drugi takav grad u Evropi nalazi se u Nemačkoj, Idar - Oberstein. Za razliku od italijanskih kolega oni svoje kameje izrađuju u poludragom kamenju, pre svega u već pomenutom ahatu. 

Za kameje se vezuju i neke zanimljive činjenice i priče kao što je podatak da su u helenskom periodu devojke nosile kameje onda kada su želele da zavedu nekog ili pokažu želju za nekim, a tada se kao motiv na takvom nakitu javljao lik Erosa. 
Zatim, postoji anegdota da je veliki ljubitelj kameja bio i Papa Pavle II, toliko da ga je ta ljubav koštala života. Naime, on je na rukama ima toliko ovako graviranog prstenja da je to zaustavilo cirkulaciju u rukama i izazvalo drhtavicu koja je dovela do smrti. Tako barem kaže jedna od mnogobrojnih priča vezanih za njegovu smrt. 
Kameje ne samo da su oslikavale likove osvajača i vojskovođa one su se često nalazile na vojnoj opremi, poput štitova. 
Turisti koji su posećivali Pompeju rado su, kao suvenir, ponosili komade lave, u kojoj su obrisi podsećali na kameje. 
Napoleon je na svom venčanju nosio upravo kameju.

Kameje su i danas veoma popularne među zvezdama uličnog stila,  Shala Monroque 



Kameja ogrlicu brenda Lanvin ponela je i pevačica Rijana koja je u više navrata pokazala kako ovaj nakit nositi na nov i...

...i neočekivan način. 
Kameje su svoje mesto pronašle i na pisti, bukvalno preuzimajući šou, KTZ
Za veliki povratak kameja u svet visoke mode i na naslovne strane modnih magazina donekle je zaslužan i dvojac Dolče i Gabana



Follow Us @get_sparkly