SPREMITE KOSU ZA PROLEĆE (NEGA + AKSESOARI)

Pa, krajnje je vreme da se, kao u reklamama, zamahne kosom pod ovim vedrim nebom i toplim sunčevim zracima, sve uz svežu frizuru i/ili boju kosu, pa da se dočeka lepša polovina godine kako dolikuje. Ali, avaj. kose su nam uglavnom još preplašene od zime, zamršene vetrom, tek izmilele ispod zimskih kapa i nemaju pojma kako da se ponašaju pod ovim novim uslovima. Šalu na stranu, zna se da je proleće super sezona za obnavljanje celokupnog izgleda, pa što ne bismo onda krenule sa vrha, tj.od glave? Sledi nekoliko saveta, ideja i moje iskustvo koji vam mogu biti od koristi ako želite da osvežite izgled svoje kose.Prvi korak je, naravno, nega. Kako je zima mnogima od nas donela suvo teme glave valja prvo to rešiti. Ovaj problem je zapravo među najčešćim nakon što ispratimo zimu. Zagrejane prostorije, prečesto pranje vrućom vodom (ovo je kod mene najizraženije jer imam i lošu naviku da se i tuširam vrelom vodom), sušenje fenom koje je neophodno tokom hladnih dana, kao i agresivni proizvodi za kosu zajedno čine velikog neprijatelja koži glave. Tu je još i nepravilna ishrana bez dovoljno vitamina koje po pravilu više unosimo tokom proleća i leta svežim voćem i povrćem. Što se tiče unutrašnjih faktora, dobro je poznato da stres i hormonske promene vrlo negativno deluju. Zbog svega toga nestaje prirodne vlažnosti kože i dolazi do osećaja peckanja, zategnute kože, svraba  i sličnih problema koji su znaci suvog temena. Javljaju se i sitne bele ljuspice koje liče na perut (ali nisu jer perut generalno nastaje zbog previše masne kože glave, a ove ljuspice su značajno manje i belje). Problem suvog skalpa postaje još veći i gori ukoliko se ne sanira na vreme. Logično je da će se preneti na kosu koja postaje beživotna, lako se lomi, pa čak dolazi i do otpadanja. Ja nisam došla do tog stadijuma, ali iskreno, ne bih ni čekala da dođe dotle.

Iako su ljudi sa generalno suvom kožom sklonije ovom problemu, on se javio i kod mene, osobe sa masnijim tipom kože. Dakle, nije nije pošteđen. :) Kako se borim protiv ove neprijatnosti? Postoji više načina, neki od njih su već moja rutina, a druge ću tek da isprobavam. Evo, za početak, nekih prirodnih.

1. Maska od kokosovog ulja.

Utrljavam kokosovo ulje na kožu glave i koren kose, stavim  kapicu za tuširanje i sačekam 45 minuta pre pranja. Ovu masku ponavljajte jednom nedeljno dok ne budete videli poboljšanje. Ja sam sa tim tek počela, deluje OK za početak ali treba mi još vremena da formiram utiske. OVDE možete naći još nekoliko predloga za maske za kosu koje možete da napravite kod kuće

2. Više vode, a manje kafe i alkohola

Kao što to već znate ono što pijete i jedete direktno utiče na to kako izgledate. U poslednje vreme pokušavam da pijem 2 litra vode (posebno tokom ovih veoma toplih dana) i već vidim pozitivne rezultate, ne samo na koži glave već čitavog tela.

3.  Dovoljno vitamina i minerala. 

Cink, vitamin A i omega 3 masne kiseline su ono što vam je definitivno najpotrebnije za zdravu kožu glave. Ja sam se bacila na sezonsko voće i povrće, salate, smutije i sve ostalo, a tu i određeni suplementi, ukoliko zatreba.

4. Manje stresa

Ovde zaista ne moram ništa da pišem - sve o tome koliko stres ne valja i kako ga smanjiti pisali su stručniji od mene. Mogu samo da napomenem da mi veoma prijaju šetnje tokom sunčanih dana, kad se zajedno sa detetom orijentišem na potpuno male i banalne stvari - kamenčiči na ulici, cvetovi maslačka, golubovi...Prija tako povremeno "prešaltati" mozak sa krupnih, životnih stvari na sitnice. Eto, možete to da probate.

5. Masaža skalpa

Ovo još uvek nisam probala, ali nameravam vrlo uskoro. Kažu da nežna masaža kružnim pokretima stimuliše stvaranje prirodnih ulja kože, što pomaže u borbi protiv suvoće. A mislim da prija i sama po sebi, i onda kada nemate nikakav problem. :)

Naravno da postoje i određeni šamponi koju mogu da pripomognu sa ovim iritantnim problemom. Zapravo, danas ih ima dosta zato što se i suvoća skalpa javlja kod velikog broja ljudi. Možda se zbunite od tolikog broja raznoraznih preparata (kao što sam ja) pa vam treba malo usmerenja. Ovde je super spisak na koji sam nedavno naišla - lista 10 najboljih šampona za suvu kožu glave koja se meni čini kao sveobuhvatna, sa svim opisima i detaljima koji će vam pomoći da odaberete pravi za vas. Tu su i sastojci, kako oni deluju, šta su prednosi a šta mane pojedinih šampona...Mislim da je posebno korisna zato što ima i nekih koji su prilično nepoznati na srpskom tržištu, a navode se kao odlični. Probajte, ako neki od njih ne možete da nabavite u našim prodavnicama tu su vam Internet pazarenje i rođaci/prijatelji po inostranstvu, pa kome kako odgovara.
UKRASI ZA KOSU
Kad ste se pobrinuli za negu, nastupa naš omiljeni deo - nakit za kosu. U stvari, ja pod svojevrsnim nakitom podrazumevam i sve šnale, rajfove, gumice i trake za kosu koji izgledaju lepo i nemaju samo funkcionalnost, već i estetiku na svojoj strani. Tu se opet vraćam na onlajn kupovinu i preporučujem jedan sajt koji sam otkrila pre koji mesec. U pitanju je wish.com., onlajn šoping centar naše braće Kineza koji je, po mom mišljenju bolji od drugih sajtova tog tipa. Isprobala sam ga za odeću, igračke i sitnice za kuhinju i mogu reći da sam vrlo zadovoljna - cene su uglavnom niske,  odmah vam je uračunata i poštarina pa nemate šta da računate i iznenađujete se troškovima kad stigne, kvalitet (ako pratite preporuke drugih kupaca na sajtu) odličan, roba stiže vrlo brzo i bez komplikacija. Ovih nekoliko ukrasa za kosu su moj izbor, a vi imate još dosta njih na sajtu, samo se bacite na pretraživanje. 

You Might Also Like

0 comments